Stramt festprogram for dronningen

Der venter dronning Margrethe og prins Henrik et stramt program, når de fredag lægger til med kongeskibet "Dannebrog" ved Honnørkajen i Århus Havn.

Dronning Margrethe og prins Henrik får nok at se til, når de fredag kommer til Århus for at fejre dronningens 60 års fødselsdag på århusiansk manér.

Kl. 13.00 lægger kongeskibet "Dannebrog" til ved Honnørkajen, hvor Hjemmeværnsdistrikt Århus Musikkorps vil give regentparret og de fremmødte tilskuere en musikalsk velkomst.

Ved kajen venter en hestetrukket karet, som skal bringe dronning Margrethe og prins Henrik på tur gennem byens gader, der sandsynligvis vil være fyldt med smilende og vinkende århusianere med dannebrogsflag i hænderne.

Turen går fra Honnørkajen over Europaplads og ind ad Skolegade, hvorfra karetkørslen vil fortsætte ad mindre befærdede gader og ende foran Århus Rådhus kl. 14.10.

I byrådssalen tager borgmester Flemming Knudsen imod på borgernes vegne og overrækker den royale fødselar byens gave, hvis karakter kommunen har valgt at hemmeligholde. Dog har Flemming Knudsen antydet, at gaven er fremstillet af en kunstner.

Ved modtagelsen på rådhuset vil dronning Margrethe og prins Henrik kunne benytte en mindre pause til blandt andet at smage på hjemmelavet kransekage og Samsø-jordbær dyppet i chokolade. Maden er anrettet af restauratør og kok Per Brun, der er indehaver af restaurant Prins Ferdinand i Den Gamle By. Han serverer en spansk champagne til.

Til Marselisborg i hestetrukket karet

Oven på mundgodter og gave går regentparrets karettur videre til Marselisborg Slot. Den hestetrukne karet kører op ad Bruunsgade, hvor Århus Pigegarde står foran Skt. Pauls Kirke og sender Hendes Majestæt en musikalsk fødselsdagshilsen.

Klokken halv fire skulle kareten gerne køre gennem indgangsporten til Marselisborg Slot "Rosenporten", som tager sig flot og nyrestaureret ud, idet Århus Bymuseum og Aarhus Smedelaug har sat porten i stand som en gestus over for majestæten. Museumsdirektør Lars Holleufer vil formelt overrække gaven. Desuden vil amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen overrække dronningen amtets gave: et gavekort på omkring 300.000 kr. til en ny pergola i slotshaven. En pergola er en søjlegang til slyngplanter.

Efter gaveoverrækkelsen får regentparret lejlighed til at klæde om inden fødselsdagsmiddagen kl. 18.00 på Århus Rådhus, hvor omkring 120 indbudte - byrådsmedlemmer og andre århusianske notabiliteter - deltager. Prinsesse Alexandra vil også støde til festen. Det sker dog uden prins Joachim, som er til landskamp mellem Danmark og Holland i Rotterdam. Gruppen Duo al Dente underholder med taffelmusik under tre-rettersmenuen, som også er fremstillet af kok Per Brun.

Majestætens ønskekoncert

Derefter bryder selskabet op for at tage til gallakoncert i Musikhuset. Her er der først reception i en halv time.

Herefter er der gallakoncert kl. 21.00 i Musikhusets Store Sal, hvor fødselaren selv har fået lov at udpege musikstykkerne. Det er Carl Nielsens "Lille suite for strygere" og Niels V. Gades klassiker "Elverskud".

De sidste guldaldertoner skulle - om alt går planmæssigt - lyde kl. 22.05, for så er den officielle fødselsdagsfest slut.

louise.witt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen