Festens fodfolk

For Pia Amdi og Lene Lienhøft har der de seneste uger ikke stået meget andet end

dronningebesøg på arbejdsprogrammet. Det er de to, der har styret alt fra blomster over pressefolk, til hvem der skal sidde hvor til middagen med dronnningen.

Til daglig bærer de titlerne som henholdsvis ekspeditionssekretær og fuldmægtig, men de seneste uger har deres arbejde mere mindet om det, en eventmaker eller en festarrangør laver - og så lidt til.

For når dronning Margrethes 60 års fødselsdag skal fejres, må intet overlades til tilfældigheder. Der skal være en plan for den mindste detalje, fra dronningen ankommer med kongeskibet Dannebrog klokken 13.00, til hun forlader gallakoncerten i Musikhuset lidt over 22.00.

»Vi er helt nede i ting som, hvordan vi får sikret os, at dronningen får hilst på alle gæsterne til middagen. Derfor skal vi lave en nøjagtig plan for, hvilken rækkefølge gæsterne skal stå i, når dronningen ankommer til rådhuset, så de også kan hilse i den rigtige rækkefølge,« fortæller Pia Amdi, der også var med, da dronningens regentjubilæum blev festligholdt i Århus i 1997.

Råd om dresscode med meget mere

Officielt er det kontorchef Erich Lange, der er ansvarlig for gennemførelsen af besøget, men i det praktiske er det Pia Amdi og Lene Lienhøft, der har skullet få alting til at falde på plads. Således er det også dem, adskillige politikere har konsulteret angående påklædning.

»Der har været flere politikere inde at spørge på deres koners vegne, om det skulle være korte eller lange kjoler. Og der har vi rent faktisk måttet slå op i en bog om etikette til den slags skrevet af Inge Corell. Der kunne vi så fortælle, at det både kunne være kort og lang, men i de tilfælde, hvor vi har været i tvivl, har vi også haft mulighed for at spørge hofmarskallatet,« siger Pia Amdi.

Og da det er Århus Kommune, der er vært for dronningen, er det også på rådhuset, at alting skal planlægges og godkendes.

Dronningerute og hursar-madpakker

Således er det hos Pia Amdi og Lene Lienhøft, det skal koordineres, hvor gardehusarerne skal sove, hvor de skal spise, og om de vagthavende soldater nu også får deres madpakke, og hvor deres heste skal være under opholdet i Århus. Det er også her, der skal tages beslutninger om, hvem der skal levere maden, hvor blomsterne skal komme fra, hvilken rute dronningen skal køre ad på sin karettur, samt hvem der skal sidde hvor til middagen.

Idéen om at festligholde dronningens 60 års fødselsdag i hendes anden hjemby, Århus, opstod for mere end et år siden, og i perioden efte er der løbende blevet arbejdet på sagen. Men den seneste måned har Pia Amdi og Lene Lienhøft faktisk ikke haft tid til andet end dronningebesøg.

»Selv om vi også til daglig har med receptioner og den slags arrangementer at gøre, er et dronningebesøg dog helt anderledes på grund af detaljeringsgraden,« siger Pia Amdi.

Bordplanen blev en Masterplan

En af de større planlægningsopgaver har været at finde ud af, hvem der skulle sidde hvor, og i hvilken rækkelfølge de cirka 120 gæster til middagen på rådhuset fredag aften skal hilse på dronningen.

»Der vil man helst ikke træde ved siden af,« siger Lene Lienhøft.

Den endelige bordplan var ikke på plads i går. Den skulle først godkendes hele tre steder. Politiet skulle godkende, om sikkerhedsfolkene havde ordentlige placeringer i rådhussalen, hofmaskallatet skulle godkende, om takt og tone samt etikette med hensyn til, hvem der sidder hvor, var overholdt, og borgmester Flemming Knudsen skulle til sidst give grønt lys for hele opstillingen.

Modsat, hvad man måske skulle tro om arrangementet, har det sværeste ikke været at planlægge det lange besøg ned til mindste detalje.

»Det sværeste var at finde datoen. Borgmesteren skulle kunne, dronningen skulle kunne, men også symfoniorkester og opera skulle være ledige. Ofte er de jo booket næsten 10 år ud i fremtiden,« siger Pia Amdi.

Når dronningebesøget begynder i morgen klokken 13.00 skulle man måske tro, at Pia Amdi og Lene Lienhøft kunne ånde lettede op og slappe af, men sådan går det ikke. De er hele dagen på arbejde for at sikre sig, at alt går som planlagt - også til middagen på rådhuset.

»Men det er jo kun fordi, vi er på arbejde,« lyder det ydmygt fra Lene Lienhøft.

christian.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen