Portræt: Landskaber oplevet af arkitekt og maler

I det foreliggende tilfælde er det Morten Eriksen i én og samme person, der er mere efterspurgt nu end nogensinde som kunstner og underviser.

»Hvis der er noget, jeg hader, så er det bestillingsarbejder. Jeg vil ha' lov til at lave noget, der morer mig. Det er muligt, at det er en egoistisk indstilling, men det kan man nok tillade sig i min alder«.

Morten Eriksen er ikke en kunstner - selv foretrækker han at betegne sig som håndværker - der fortaber sig i dybsindigheder om de akvareller, han har valgt som udtryksform. Eller som han selv udtrykker det:

»Jeg maler det, jeg ser. Det giver et forhold til de motiver, jeg vælger. Fordelen og ulempen ved akvareller er, at "bordet fanger". Det er muligt at gøre nogle elementer mørkere under processen, men fandens svært at gøre dem lysere«.

Slag i bolledejen

Selv om der findes en brugs i nabolaget, foretrækker Morten Eriksen, der fylder 80 år på fredag, at byde på hjemmebagte boller, som får en velgørende duft til at brede sig i bondehuset på Bysmedevej i Tilst, hvor han indrettede sig for en halv snes år siden. Også i anden henseende er der slag i bolledejen hos den alsidige seniorkunstner, hvis produktivitet ikke bliver mindre imponerende af, at han er en efterspurgt underviser, der gerne indvier alle årgange i akvarelmalingens kunst.

Blandt eleverne er et hold fra Lokalcenter Havkær, hvilket giver den snart 80-årige Morten Eriksen anledning til at tale om, at han »skal over til de gamle«. Selv en sprængt akillessene, som kostede ham et par måneder i kørestol, fik ham ikke til at svigte sine elever.

»Men det var nødvendigt at henlægge undervisningen til huset her efter devisen: Når bjerget ikke vil komme til Mohammed.....«.

Dronningens rosenhave

Hvad der sætter førnævnte produktivitet, der har afspejlet sig i talrige udstillinger, yderligere i relief er, at maleren Morten Eriksen frem til 1980,da han blev pensionist af navn, men ikke af gavn, måtte dele tilværelsen med landskabsarkitekten af samme navn. I sidstnævnte egenskab var Morten Eriksen i 33 år beskæftiget ved Århus Kommunes parkvæsen. Blandt de projekter, han i dette lange åremål var med til at anlægge/omlægge, kan nævnes Mindeparken, Universitetsparken og Vor Frue Kirkeplads. En af Morten Eriksens sidste opgaver som landskabsarkitekt var dronningens rosenhave ved Marselisborg Slot.

Sammenhængen mellem landskabsarkitektur og akvarelmaling var til stor gavn for Morten Eriksen, mens han var beskæftiget ved parkvæsnet. Ved hjælp af akvareller kunne han visionere sine tanker og derved overbevise politiske beslutningstagere om idéernes bæredygtighed. Det forklarer samtidig, at landskaber har udgjort hans foretrukne motiver, siden han malede sit første billede som ni-årig. Fem år senere udstillede han sit første oliemaleri på Risskov Skole.

Inspiration fra 51 lande

Interessen for akvareller blev først vakt, da han var midt i tyverne. På det tidspunkt var Morten Eriksen gartner, og først herefter indledte han sin arkitektuddannelse ved Landbohøjskolen og Det kongelige Akademi. Selv om han allerede i 1950 var repræsenteret ved Kunstnernes Påskeudstilling i Århus og efterfølgende har haft adskillige separatudstillinger, er det først i en ret moden alder, at Morten Eriksen for alvor har markeret sig som kunstner - blandt andet med "Nordiske Billeder" i Århus Festuge i 1986 og ved Jacobshavns 250 års jubilæum i 1991, da han udstillede 72 akvareller på Knud Rasmussen-museet - også her med vægten lagt på nordiske motiver.

Men ellers har Morten Eriksen hentet inspiration under rejser til ikke færre end 51 lande, hvilket hans udstillinger ikke lader nogen i tvivl om. Hans sidste runde fødselsdag for fem år siden blev markeret ved at udstille "Billeder fra den brogede verden", som han blandt andet har oplevet den i Kenya, Brasilien, Yemen og Grønland.

Arbejder "på stedet"

Når den snart 80-årige maler har et særligt forhold til Grønland, rummer det en særlig forklaring. Da hans børn gik i skole, fandt der en udveksling med elever fra Jacobshavn sted, og blandt de grønlandske børn, som blev indkvarteret hos familien Eriksen var en pige ved navn Marianne Jensen. Siden har den voksne Marianne været borgmester i Jacobshavn samt hjemmestyre-minister for først kultur og undervisning og senere for forskning og sundhed. Når Morten Eriksen på den forestående fødselsdag tager mod tilrejsende gratulanter, vil Marianne Jensen være blandt dem.

Morten Eriksen arbejder altid "på stedet". I modsætning til andre kunstnere tegner han ikke skitser, som tages med hjem for at blive færdiggjort. Denne arbejdsform er også fastholdt i Vrå Højskoles kunstsal, hvor han p.t. udstiller 80 akvareller under titlen "Danske Øer". Forud er gået næsten 5 års arbejde med besøg på praktisk taget alle danske øer, som Morten Eriksen nåede frem til enten i bil eller på cykel. Tallet 80 optræder også i sammenhæng med, at så længe er det siden, at kunstnerne Achton Friis og Johannes Larsen foretog samme ø-odyssé.

Tre generationer udstiller

Det skyldes ikke rene tilfældigheder, at Vrå Højskole er ramme om Morten Eriksens seneste udstilling. Hans afdøde kone var vendelbo, og det er ikke så få elevhold, han har arbejdet med på højskolen i Vendsyssel.

Næste udstilling på Langkær Gymnasium til august bliver ikke mindre bemærkelsværdig ved, at den kommer til at omfatte tre generationer. Mens Morten Eriksen bidrager med 30 akvareller malet på Kreta i 1997, viser sønnen Jens Drivsholm fotos og barnebarnet Trine Drivsholm glaskunst.

P.t. har den sprælske bedstefar valgt bevaringsværdige huse i Tilst som motiver. Det skal gå mærkeligt til, hvis ikke samme huse kommer til at danne grundlag for en senere udstilling.

Men forinden er der en fødselsdag at fejre med henholdsvis åbent hus på Bysmedevej 46 og efterfølgende familiefest lørdag i sommerhuset i Tved på Mols.

wein-@post.tele.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen