Kløvedals smukke stjerneskud

En entusiastisk Troels Kløvedal viser vejen til stjernerne i aktuel planetarieforestilling på Steno Museet.

»Uh, du kan tro, at jeg er spændt,« siger Troels Kløvedal umiddelbart inden premieren på torsdag. Han har sejlet på de syv verdenshave - ligget der på skibsdækket og kigget op i den mørkeblå nattehimmel - set på de funklende, lyse stjerner, der er de samme, uanset hvor i verden man befinder sig. Dog har Troels Kløvedal for en kort stund forladt den gyngende grund og står, af alle eksotiske steder, i Århus en overskyet tirsdag i juni i sin nye rolle, ikke som TV-søfareren, men som stjerneguiden Kløvedal.

JP Århus møder Troels Kløvedal til forpremiere på Steno Museets nye forestilling om stjernehimlen, "Længere end øjet rækker", som han lægger stemme til. En rolle, der tydeligvis gør den ellers medievante sejler nervøs.

Begejstring i baghaven

Lyset i planetariet slukkes. Det kuppelformede hvide lærred forvandles med ét til nattehimlens mørke. Cikadesang og Troels Kløvedals rolige, dybe stemme flyder ud i rummet. Stedet er ikke længere Steno Museet, men en baghave en mørk sommeraften et vilkårligt sted på moder jord. For en halv time går tiden i stå, og drømmemageren Kløvedal fører endnu engang et publikum langt væk fra hverdagen. Om end denne rejse til stjernehimlen nok virker mere opnåelig for de fleste, end Kløvedals egne utallige rejser på det ene hav efter det andet.

»Vi ønsker, at publikum skal få en begejstring for at gå ude i deres egen baghave og se på stjernerne,« siger planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen, som er meget tilfreds efter premieren på forestillingen. Det samme er Troels Kløvedal, der beklager, at han er blandt den sidste generation af søfolk, som navigerer efter stjernerne.

»Jeg kender stjernehimlen som min egen bukselomme, og nu om dage er det blevet alt for nemt og kedeligt at navigere efter elektroniske systemer,« siger den erfarne stjernekigger Kløvedal.

Ikke skuespiller

Det var Aase Roland Jacobsen, der fik ideen til at lade Troels Kløvedal lægge stemme til "Længere end øjet rækker".

»Da Aase foreslog, at vi skulle bruge Kløvedals stemme, kiggede jeg forundret på hende og sagde, at det kunne han da ikke være interesseret i,« siger planetarieleder Ole J. Knudsen. Heldigvis var Troels Kløvedal fyr og flamme, da museet henvendte sig til ham, og han har været meget entusiastisk i sit arbejde med udstillingen.

Ole J. Knudsen mener, at Kløvedal har en fantastisk stemme og undrer sig over, at han aldrig har lagt stemme til andet end sine egne TV-udsendelser. Derfor var Troels Kløvedal også bekymret over, at han ikke havde erfaring med at læse op efter andres manuskripter.

»Vi fortalte ham, at det netop ikke var en professionel skuespiller, vi var ude efter. Vi ville have en, der brænder for forestillingen, og det gør Troels,« fortæller en tilfreds planetarieleder Ole J. Knudsen.

Troels Kløvedal understreger dog, at han ikke fulgte det allerede skrevne manuskript fuldstændigt, og at han selv undervejs har sat sine små "krøller" og anekdoter til indtalingen.

Den skal opleves

Når planetarieleder Ole J. Knudsen bliver bedt om at beskrive, hvilken type forestilling der er tale om, giver han fortabt.

»Forestillingen er hverken film eller lysbilleder. Den er alt blandet sammen - en helhedsoplevelse. Jeg kan kun sige, at den ikke kan beskrives - den skal opleves,« siger Ole J. Knudsen, som slår fast, at planetarieforestillinger skal ses på Steno Museet og ikke i fjernsynet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen