Århus Politi ekspert i royale besøg

Selv om der ventes tusindvis af mennesker i Århus' gader, er det en overkommelig opgave at stå for sikkerheden i forbindelse med dronningebesøget. Politiet har prøvet det mange gange før, og folk er glade og feststemte.

Selv om der kun er en lille uge til, at dronning Margrethe gæster sin anden hjemby Århus på næste fredag, er der ikke antydningen af panik på politigården i Århus. Her har man godt nok arbejdet på sikkerheden i forbindelse med besøget og er ved at pudse de sidste ting af i disse dage, men netop fordi dronningen hele livet ofte har besøgt smilets by, er der indarbejdet en vis rutine med den slags.

Haft mange møder

»Jeg kan sige, at nu er vi klar. Det er jo ikke, fordi vi tager let på det, men vi har en del rutine i den slags. Det betyder faktisk meget, fordi der er en masse ting, som vi ved, hvordan vi skal gøre. Vi har haft møder med garderhusarregimentet, kommunen og mange andre involverede, og i mange tilfælde er det de samme personer, som var med, da regent-jubilæet blev fejret i 1997,« siger politiinspektør Hans Jørgen Hansen.

Når dronningen skal fejres, står politiet altid for sikkerheden. Dronningen har godt nok sine egne bodyguards med, men ellers er det henholdsvis kriminalpolitiet og ordenspolitiet, der skal sørge for, at dronningen kommer gnidningsløst gennem festligholdelsen.

Den indre- og ydre sikkerhed

Politiets opgaver kan groft set deles op i to: den indre sikkerhed og den ydre sikkerhed. Den indre sikkerhed står kriminalpolitiet for, mens ordenspolitiet står for den ydre sikkerhed. Traditionen tro vil politiet ikke fortælle, hvor mange betjente der er på arbejde i forbindelse med en specifik opgave.

»Men jeg kan sige, at der er flest fra ordenspolitiet, fordi vi står for at dirigere trafikken, vi har motorcykelkortegen, vi skal være uden for musikhuset, uden for rådhuset og i det hele taget rundt i byen,« siger Hans Jørgen Hansen.

Et års planlægning

Politiets planlægning af besøget begyndte i det små for et års tid siden, da medierne først begyndte at berette om en mulig fest for dronningen.

»Vi følger jo med og konstaterer, hvilke datoer der snakkes om, og når der så kommer noget officielt, går vi rigtig i gang. Vi kan ikke fuldstændig genbruge de gamle planer, men vi kan tage dem som udgangspunkt og så rette dem lidt til,« siger Hans Jørgen Hansen.

En af de mest tidskrævende opgaver for politiet er at planlægge den rute, som dronningen med følge skal køre på fredag. Her er det politiets opgave at rådgive om, hvilke veje det vil være bedst at køre ad.

»Der kan vi for eksempel tilråde, at man ikke kører en bestemt vej, fordi det vil være umuligt at få hele følget med, og på den måde retter man på møder sådan en rute til,« siger Hans Jørgen Hansen og oplyser, at den endelige rute blev godkendt for cirka en måned siden.

Politiinspektøren mener ikke, at et dronningebesøg er en speciel svær opgave. Blandt andet fordi det såkaldte trusselsbillede mod dronning Margrethe er meget lavt, og fordi folk normalt er glade og feststemte.

»Det er jo Hendes Majestæt Dronningen, og hende passer vi godt på, men det gør befolkningen også,« siger Hans Jørgen Hansen.

Der findes ingen brugbare gæt på, hvor mange mennesker der vil tage opstilling i byen i forbindelse med karetturen, men politiet gætter på, at 25.000-30.000 vil være klar, selv hvis det øsregner.

christian.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen