Leder: Politiets sag

ÅRHUS SPORVEJE synes indstillet på at indføre en række sikkerhedsforanstaltninger og en række gener for buspassagererne for at modvirke overgreb mod chauffører og materiel. Ikke mindst på linjer, der ender i kvarterer med store sociale problemer.

Det er naturligvis forståeligt, at chaufførerne gør anskrig, og at såvel den politiske chef som sporvejsdirektøren viser forståelse for situationen.

Men det bør slås fast, at bekæmpelse af ulovligheder er politiets sag. Og i nogle tilfælde også sociale myndigheders.

At buschaufførerne er skræmte, forstår man. For ganske kort tid siden var det taxichaufførerne, der slog alarm. Og ind imellem er det kioskejere og tankstationer, der står med et problem, som de ønsker drastisk indskriden over for.

Det er og bliver dog en uheldig udvikling, hvis de enkelte udsatte erhverv hver for sig lukker sig inde i et sikkerhedssystem, der nok kan hjælpe enkeltpersoner som f. eks. chauffører midlertidigt, men som er med til at signalere en måske opskruet utryghed i samfundet.

Hvis man eksempelvis indfører videoovervågning på enkelte udsatte buslinjer, vil det næppe vare længe, før frygtsomme sjæle er bange for at køre i busser uden kamera.

Al erfaring fra både Danmark og andre lande fortæller, at uromagere og lovbrydere er de første til at registrere overvågningsudstyret, hvorefter de hurtigt finder sig nye tumlepladser for den kriminelle virksomhed eller for drengestregerne. Problemet flyttes, men løses ikke.

Buschaufførerne er specielt kede af, at de hver især kører rundt med et kontant beløb i byttepenge, penge som i enkelte tilfælde har fristet overfaldsmænd.

Foreløbig har busledelsen fastholdt vekselpengene, men det antydes samtidig, at »man på sigt har en forventning om at begrænse kontantbetalingen« i de århusianske bybusser.

Hvis den kollektive trafik skal være praktisk for ikke blot et stampublikum med kort, men også for alle andre, der pludselig har brug for bustransport, vil det være særdeles upraktisk med krav om f. eks. et klippekort købt i en kiosk, før man kan køre med.

At buschauffører chikaneres, som taxifolket og andre gør det ind imellem, er alvorligt, men det bør ikke føre til panikløsninger.

Derimod må politiet gerne øge sin overvågning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen