Lunken modtagelse af kommuneforlig

Folkeskolerne er i centrum i aftalen for kommunernes økonomi - skolerådmanden kalder aftalen lunken.

Aftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen betyder flere penge til nye landets skoler, men skolerådmand i Århus, Niels Erik Eskildsen (SF) er alligevel forbeholden i sin modtagelse af aftalen.

»Det er godt, at folkeskolen sat i fokus, men jeg savner mulighederne for meget mere radikalt at kunne rette skolerne op. Jeg så gerne man gik meget mere målrettet ind og lavede en handleplan - det har man ikke gjort her,« siger Niels Erik Eskildsen.

Aftalen indebærer, at kommunerne årligt kan investere 3,5 mia. kr. de næste to år til at renovere og opføre bygninger til at huse 14.000 ekstra skolebørn næste år. Det er halvanden mia. kr. mere end i år, og samtidig kan kommunerne de næste to år låne op til halvdelen af bruttoudgifterne inden for en ramme på 1,75 mia. kr. Samtidig kan fattige kommuner næste år låne fra en pulje med en halv mia. kr., hvor beløbet er hævet med 300 mio. kr.

Til gengæld reguleres kommunernes bloktilskud ikke næste år, mens finansminister Mogens Lykketoft (S) fra sin side ikke trækker kommunerne i bloktilskud for deres overforbrug på driften i 1999, hvor den tilladte vækst på én procent blev til 1,6 procent.

Ingen straf

»Det hele er lidt lunkent og der er meget lyrik, men det er glædeligt, at finansministeren har måtte give sig, så kommunerne ikke bliver straffet for ikke at overholde 1-procentrammen,« siger Niels Erik Eskildsen.

Rådmanden kender endnu ikke aftalens konsekvenser for Århus, men han advarer mod aftalens målsætninger om yderligere effektiviseringer.

»Aftalen er intet værd, hvis det viser sig, at det ikke er muligt for Århus at indføre kombi-biblioteker. Hvis denne aftale betyder, at vi render panden mod en mur igen, så er det meget kritisabelt,« siger skolerådmanden.

Han peger endvidere på, at aftalen lægger op til en satsning på førskoleindsatsen for to-sprogede børn.

»Århus er i gang med førskoleindsats, og det spændende er, om der nu følger penge med. Ellers kommer vi igen i den situation, at fordi vi har været foregangskommune, så får vi ikke noget ud af det,« siger Niels Erik Eskildsen.

henrik.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen