Opelforhandler fortryder ikke fyring

Opelforhandler Peter Amstrup synes, det er helt rimeligt at fyre søsteren til to voldtægtsdømte araberdrenge, fordi hun er i familie med dem. Han mener, at søsteren og hendes mor ringeagtede det danske samfund i forbindelse med domsafsigelsen ved Byretten i Århus.

Det ligger endnu ikke fast, hvordan fagforeningen vil håndtere den fyringssag, som den 23-årige søster til to af de dømte i voldtægtssagen fra Bispehaven er blevet udsat for.

Hun blev kort efter, at dommen over de syv araberdrenge blev afsagt, fyret, og begrundelsen, at hun er i familie med kriminelle, det fik hun skriftligt fra Opelforhandler i Viby Peter Amstrup.

Den 23-årige er organiseret i Den Kristelige Fagbevægelse, og chefen for Århus-afdelingen Tom Hansen har endnu ikke sat sig ind i alle sagens detaljer, og derfor har han heller ikke lagt sig fast på, præcis hvilke faglige skridt, der skal tages.

Ingen fortilfælde

»Men der er jo ingen tvivl om, at der i brevet er givet nogle utraditionelle grunde til, at hun ikke skal komme i firmaet mere, og derfor kan jeg heller ikke henvise til fortilfælde. Ydermere gør det sagen en smule mere kompliceret, at pigen er ansat af et rengøringsfirma, der så har bilforhandleren som kunde,« siger Tom Hansen.

Han vil først i næste uge gå sagen igennem i detaljer.

Den 23-årige har været ansat i rengøringsfirmaet i cirka halvandet år, og her har der ifølge pigen selv ikke været særlige gnidninger i ansættelsesforholdet.

»Der var nogle af de steder, hvor jeg gjorde rent, der er forskellige grunde ikke skulle have gjort rent mere, så derfor havde jeg ikke fuld tid. Men jeg har været glad for mit arbejde, og Opel var faktisk et af de firmaer, hvor jeg var mest glad for at komme. Det er ikke så mange steder, man snakker med de ansatte, men det gjorde jeg derude. De kom altid med små bemærkninger,« fortæller den 23-årige til JP Århus.

Sluttede brat

Imidlertid sluttede ansættelsesforholdet brat, efter at hun og hendes mor var mødt op ved Retten i Århus den 23. maj, da to af hendes brødre fik dom i voldtægtssagen fra Bispehaven. Der blev taget billeder af dem uden for retten, hvor der er almindelig offentlig adgang, og specielt moderen var med flere steder. Hun er letgenkendelig, fordi hun - i modsætning til den 23-årige - går klædt i traditionel arabisk beklædning med tørklæde om hovedet.

Allerede da den 23-årige blev ansat ved rengøringsfirmaet, skulle hun aflevere sin straffeattest, og det havde hun heller ingen problemer med.

»Jeg kan jo godt have en ren straffeattest, selv om der er medlemmer af min familie, der er kriminelle,« siger den 23-årige, som understreger, at hun har arbejdet, siden hun var 15 år.

Derfor blev hun også overrasket, da hun pludselig af sin arbejdsgiver fik at vide, at der ikke længere var arbejde til hende hos Opel og i det hele taget ikke var mere arbejde til hende. Således skulle hun aflevere samtlige nøgler til de firmaer, hvor hun gjorde rent. Men ifølge den 23-årige fik hun ingen rigtig forklaring på den pludselige opsigelse.

Det gjorde hun imidlertid få dage efter, da hun modtog et brev fra Opel-forhandler Peter Amstrup. Her kunne hun læse, at hun var uønsket både som rengøringsdame og som kunde med den Opel-bil, firmaet havde hjulpet hende til at købe få uger tidligere.

Formelt er det rengøringsfirmaet, der ikke længere har den 23-årige ansat, men Opelforhandler Peter Amstrup vedgår, at det er på hans foranledning, at den 23-årige ikke skal gøre rent hos ham.

Opelforhandlerens svar

JP Århus spurgte Peter Amstrup, om han her knap to uger efter, at han sendte brevet, stadig synes, at han har haft en god grund til at kræve den 23-årige fjernet fra jobbet som rengøringsassistent.

»Jeg sympatiserer ikke med dem, som begår voldtægt og heller ikke med dem, som sympatiserer med dem, der begår voldtægt.«

Men har du hørt den 23-årige sige, at hun sympatiserer med voldtægtsforbrydere?

»Nej, det har jeg ikke spurgt hende om, men det må man jo formode, at hun gør, når hun i stedet for at gøre rent herude fredag eftermiddag, stod nede ved retten.«

Hun passede simpelthen ikke sit arbejde?

»Nej. Hun kom godt nok lidt senere.«

Har I da faste tidspunkter, hvor rengøringen skal være foretaget?

»Nej, der er ikke bestemte klokkeslæt, hvor der skal være gjort rent på.«

Men du synes altså, at den måde, den 23-årige og hendes mor optrådte på ved retten, var upassende?

»Ja.«

Hvordan gav den 23-årige sin mening til kende da?

»Hun brugte den såkaldte fuck-finger, og hendes mor spyttede efter journalisterne.«

Du skriver i brevet, at hun sådan set er en sød pige, og at hun gør godt nok rent, så det er ikke hendes arbejdsindsats, der er grunden til, at hun ikke må gøre rent hos jer længere?

»Nej, det er det ikke, hun gør rimeligt godt rent.«

Rent teknisk er den 23-årige ikke ansat hos Opelforhandleren. Hun er ansat hos et rengøringsfirma, som har Opel i Viby som kunde. Men bilforhandleren lod rengøringsfirmaet forstå, at den 23-årige og hendes mor ikke længere måtte komme, fordi hendes familie er kriminel.

»Men det er ikke bare det. Det er måden, de opførte sig på. Ifølge mine æresbegreber skal man ikke stille sig op foran retten og juble over det, de kalder en frifindelse, og køre derfra på den måde, de gør og spytte efter journalisterne, fordi jeg opfatter det som en ringeagtelse over for det danske samfund.«

Hvordan ved du egentlig, at familierne til de dømte stod og jublede foran retsbygningen?

»Jeg ved også kun, hvad jeg har set i TV og i avisen. Hvis jeg var dem, ville jeg nok også gå - om ikke ud af bagdøren - så i hvert fald stille ned af trappen og køre væk. Det er også pudsigt, at de på nogle af billederne dækker hovederne til. De vil jo ikke genkendes.«

Bilforhandleren understreger, at han ikke har noget problem med det rengøringsfirma, som de seneste tre måneder har sendt den 23-årige til bilforhandleren i Viby for at gøre rent.

»Nej, tværtimod. Jeg har faktisk gode erfaringer med firmaet,« siger bilforhandleren.

Useriøs baggrund

Den 23-åriges fagforening synes, det er en noget useriøs baggrund at fyre en rengøringsdame på?

»Jamen, ved du hvad, jeg synes omvendt, at det er en useriøs behandling af det danske samfund,« siger Peter Amstrup.

christian.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen