Chauffører kræver endestation nedlagt

Efter endnu et overfald på en buschauffør ved endestationen ved Toveshøj, kræver buschaufførerne stationen nedlagt.

Endestationen ved Toveshøj i Gellerup skal nedlægges og buschaufførernes tasker med vekselpenge afskaffes. Det kræver Århus Sporvejes chauffører, efter at endnu en chauffør har været udsat for trusler om vold.

Kravet kommer efter et møde tirsdag morgen, hvor chaufførernes tillidsmænd mødtes for at diskutere endnu et overfald på en kollega mandag. Her blev en 55-årige buschauffør holdt op af en ung mand med en 25 centimeter lang kokkekniv, da han holdt pause på linje 5's endestation ved Toveshøj.

Gerningsmanden truede med at snitte chaufføren i maven, hvis han ikke udleverede vekselpenge, mobiltelefon og tegnebog.

Det lykkedes chaufføren at jage gerningsmanden væk med uforrettet sag, men hændelsen har skabt stor frustration og utryghed blandt sporvejenes chauffører, da det blot er endnu et tilfælde i en lang række af overfald, chikanerier og trusler.

Bussernes endestation ved Toveshøj var også i november sidste år kulisse for to voldelige overfald på buschauffører, og det er på den baggrund, chaufførernes tillidsmænd kræver linje 5 og 18´s endestation lukket.

»Vi vil have nogle tålelige arbejdsforhold, og vi møder megen velvilje, men der sker ikke noget. Vores grænse er nået. Chauffører skal kunne gå på arbejde uden at have en voldstrussel hængende over hovedet,« siger formanden for Sporvejsfunktionærernes Brancheforening, Jan Nonboe.

Formanden mener, at tingene er gået for vidt, når flere chauffører tager mobiltelefoner med på arbejde for at kunne ringe til deres familier og fortælle dem, at i aften er der ikke sket noget. Samtidig erkender han dog, at det kan blive vanskeligt at skabe trygge arbejdsrammer for chaufførerne.

»Kravet om at nedlægge Toveshøj Endestation og afskaffe vekselpengene er et knæfald for volden, men nødvendigt for at forsøge at sikre chaufførerne. Overordnet er chikanerierne et udtryk for store samfundsmæssige problemer, som må løses politisk,« siger Jan Nonboe. Den ansvarlige rådmand Poul B. Skou (K) er enig i, at det er et udtryk for grundlæggende samfundsproblemer, når chaufførerne bliver udsat for trusler og vold.

Sidst på ugen mødes han med Tillidsmandsgruppen og ledelsen fra Århus Sporveje for at drøfte buschaufførernes sikkerhed. Han ønsker dog ikke på forhånd at udtale sig om sin holdning til tillidsmændenes krav.

»Der vil indgå en lang række overvejelser, før der træffes endelige beslutninger, men jeg er åben for at diskutere løsningsmodeller, der kan forbedre chaufførernes forhold,« siger Poul B. Skou. jpaarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen