For få radiografer

Jeg er helt enig med Lene Kaspersen i hendes synspunkt om, at det danske sygehusvæsen kan tilbyde relevante undersøgelser og kan udnytte det moderne udstyr.

Desværre er det ikke nok, at der kan indkøbes nyt apparatur - CT-skannere og MR-skannere.

For at kunne udnytte det ny udstyr optimalt, er det vigtigt, at der er det nødvendige, uddannede personale til rådighed.

Som det er i dag, er der for få radiografer til rådighed til at betjene det nuværende apparatur, og der uddannes ikke tilstrækkeligt til at kunne følge med i de nye krav, der stilles i dag. Løsningen er ikke så enkel, som Lene Kaspersen skriver - den eksisterer nemlig ikke, for der eksisterer ikke en sådan overbygningsuddannelse.

Det største problem er, at det ikke kun er Lene Kaspersen, der ikke kender det store problem, men stort set hele Amtsrådsforeningen og HS, som jo har et ansvar for driften af de danske sygehuse.

Alligevel er der for øjeblikket ved at blive indkøbt apparatur for et tre-cifret millionbeløb, men der er ikke afsat midler til at udvide uddannelseskapaciteten.

Det tager i dag tre år at uddanne en radiograf. Dertil kommer yderligere uddannelse for at kunne betjene CT- og MR-skannere og strålebehandlingsapparatur.

Foreningen af Radiografer i Danmark har gentagne gange gjort opmærksom på problemet med manglen af uddannede radiografer. Dette var blandt andet årsagen til, at man ikke kunne gennemføre en landsdækkende mammografiscreening.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen