»Skrid, Død«

»Det er helt forfærdeligt at skulle fravælge så mange fantastiske tegninger,« siger Alberte Winding. Hun kom sammen med fire andre dommere på en hård opgave, da de skulle finde vinderne på Kræftens Bekæmpelses tegnekonkurrence "Liv og død".

Fem veloplagte dommere samlede sig i går omkring et bjerg af børnetegninger i et af Kræftens Bekæmpelses rummelige mødelokaler. De skulle finde tre vindere af Kræftens Bekæmpelses store tegnekonkurrence med temaet "Liv og død", som skal sætte fokus på livet, døden og sorgen.

Det var Alberte Winding, Peter Olesen, børnebogsforfatteren Kim Fupz Åkeson, Kræftens Bekæmpelses Per Bøge samt maler Søren Lyngs, som på kun et par timer skulle finde vinderne ud af hele 2500 tegninger indsendt af 124 skoleklasser. Vindertegningerne skal så males op i Kræftens Bekæmpelses foyer af maler Søren Lyngs. Hver dommer fik en bunke med cirka 500 tegninger i hver, og så var det ellers bare med at komme i gang. På trods af det alvorlige tema opstod der hurtigt en munter stemning.

»Skrid, Død«, udbryder Per Bøge og holder grinende en tegning op.

Det er Jakob i 3.B fra Lyngby Privat Skole, der har tegnet en syg mand, som udtrykker sin åbenlyse foragt for "Manden med leen", der truende har stillet sig foran hans sygeseng. Han skal i hvert fald ikke dø endnu, for øverst på Jakobs tegning kan man se, at manden tænker på alt det, han har at leve for. Han skal plukke æbler, spille fodbold og løbe og lege, når han er rask, så Døden må vente på ham.

Over 4000 børn mister hvert år en af deres forældre. Det er i den forbindelse, at Kræftens Bekæmpelse holder tegnekonkurrencen. Men børn sørger ikke kun, når nogen dør. Det kan også være over en legekammerat, der flytter, eller forældre, der bliver skilt, mener Kræftens Bekæmpelse. Det skal konkurrencen også sætte fokus på.

»Jeg kan godt lide de tegninger, der ligesom søger efter noget,« siger Kim Fupz Åkeson.

»Det er godt med et abstrakt element i stedet for den sædvanlige djævel i helvede og Gud i himlen,« siger han og peger på en tegning af en pige i rød kjole, der er spærret inde i en kulsort boble sammen med en farvestrålende regnbue.

»Den er et godt eksempel på noget søgende,« siger Kim Fupz Åkeson

Men der er også tegninger, der giver en klump i halsen.

Brystkræften har taget moderen fra Jakob fra 2.B. Nu har han tegnet hende oppe i himlen sammen med alle de blå engle, mens de røde djævle går rundt i flammerne nede i helvede. Men midt mellem himmel og helvede står Jakob, hans søster og hans far med et tomt udtryk i ansigtet. De hverken griner eller græder. Jakobs mor griner heller ikke, selv om englene står om hende, for himlen er vel ikke altid det bedste sted at være,

Heldigvis er det ikke alle tegningerne, der er så sørgelige.

»Der skulle være en ren drengekategori,« siger Kim Fupz Åkeson.

»Der er tryk på med alle de bazookaer og skydevåben,« siger han med et smil på læben. Dommerpanelet trækker mundvigene lidt op, men de bliver hurtigt enige om, at det ikke er de tegninger, der kommer op at hænge i Kræftens Bekæmpelses foyer. Men det er alligevel et svært job at vælge fra.

»Det er helt forfærdeligt at skulle fravælge så mange fantastiske tegninger.

Mange af dem har man jo gjort sig sine egne tanker om, og så får man næsten et personligt forhold til dem,« siger Alberte Winding.

Men til sidst er der kun fem tegninger tilbage, som dommerne skal give henholdsvis et, to og tre point, alt efter hvilke tegninger, de synes bedst om.

Efter en dødstille seance og et næsten dødt løb mellem de tre vindertegninger går de fem udkørte dommere til frokost.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen