Nyt center på Internettet mod narkotikamisbrug

Fra sin lejlighed på Nørrebro bruger Birk Keller et par timer om dagen på at rådgive især unge om farerne ved rusmidler som bl.a.

ecstasy og fantasy.

Siden han i juni oprettede en hjemmeside med tilbud om rådgivning har 7000 klikket sig ind, og hver dag besvarer han i gennemsnit seks opkald.

Engagementet er ikke til at tage fejl af.

Når Birk Keller taler om unges stofmisbrug, foregår det i et højt toneleje og med adskillige afstikkere til udenlandske behandlingsmetoder og undersøgelser.

Han har kæmpet imod misbrug i flere årtier.

I 1970'erne behandlede han misbrugere på et behandlingssted ved Hundested i samarbejde med Kriminalforsorgen og Dansk Forsorgsselskab, og i 1979 var han med til at stifte Folkebevægelsen mod Hårde Stoffer.

Siden da er det blevet til ca. 50 kronikker og 150 kommentarer i aviserne om emnet.

I dag fører den 70-årige nørrebroer kampen videre i cyberspace.

Via sin hjemmeside kommer han i kontakt med unge fra hele landet, der både ringer og skriver mails.

Seks opkald i døgnet

De mange henvendelser skræmmer ham.

»Det er besynderligt, at så mange unge henvender sig til mig i stedet for at gå til Socialministeriet, Sundhedsministeriet eller amter. Det er selvfølgelig godt, at de vil vide noget, men det er også beklageligt, for det viser jo, at problemet er der,« siger Birk Keller, der mener, at de mange henvendelser kan skyldes, at han lover fuld anonymitet.

Han får i gennemsnit fem-seks opringninger om dagen, fordelt på hele døgnet. De mest prekære, der kræver hjælp her og nu, kommer som regel fra unge i storbyen, men også en del pårørende ringer og beder om råd til, hvad de skal gøre.

»Det kan være en knægt, der spørger, hvad han skal gøre, når hans far kommer hjem og er pissefuld. Ofte siger jeg, at de skal tage kontakt med deres praktiserende læge, som så kan henvise til speciallæger. Jeg har jo ingen autoritet selv,« siger Birk Keller.

Videre i systemet

Han beder de fleste, som ringer, om at skrive en mail, så han helt præcist kan se, hvad de har behov for at vide. Halvdelen af henvendelserne kommer fra studerende på forskellige skoler som sygeplejerskoler, seminarier, gymnasier og folkeskoler, som kører projekter om misbrug.

»Jeg sender dem videre til f.eks. Sundhedsstyrelsen eller Undervisningsministeriet og amterne. De stiller også specifikke spørgsmål om bl.a. fantasy og ecstacy. Så fortæller jeg om stoffernes farlighed og viser dem, hvor de kan finde information og undersøgelser om stofferne på Internettet,« siger Birk Keller, der i flere tilfælde har sendt gravide misbrugere videre til den førende ekspert på området, May Olofsson på Hvidovre Hospital.

Personligt engagement

I fire tilfælde er han selv gået personligt ind i sager.

»Det har været drastiske familiesituationer, hvor jeg har aftalt møde med personerne, og så har vi talt med socialrådgivere og skole-psykologer,« siger Birk Keller.

Han mener, at folkeskolernes undervisning om misbrug kommer alt for sent.

»I 9. klasse er de unge allerede ude og brænde dansegulvet af med ecstacy. Skolerne skal tage emnet op meget tidligere i forløbet, og ansvaret for, at de unge ikke begynder, hviler på et snævert samarbejde mellem forældrene og skolen. Forældrene kan ikke skyde ansvaret fra sig,« siger Birk Keller, der med sin indsats håber på en slags "harm reduction".

»Jeg vil gerne være med til at minimere skaderne. Måske kan man med oplysning formindske tilgangen af nye misbrugere. Når først de er på, er det svært at få dem ud af det,« siger Birk Keller, der glæder sig over, at Kulturministeriet og Dansk Idræts-Forbund er gået sammen om et projekt, der skal oplyse om dopingmidlernes farlighed.

thomas.bjerg@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen