Sinds-lidende kræver indflydelse

Reducering af medicinforbruget, skærpelse af brugen af elektrochok under tvang og bæltefiksering er blot nogle af de ting, Foreningen Af Psykiatribrugere (FAP) i Storkøbenhavn vil kæmpe for.

En nystiftet forening af psykiatribrugere i Storkøbenhavn (FAP) kræver at få indflydelse på psykiatrien.

»Medicinsk behandling er alfa og omega for mange sindslidende, men der bliver udleveret alt for meget medicin. Mindre medicin vil for mange sindslidende betyde, at de får det bedre og kan deltage mere aktivt i samfundet. Samtidig vil samfundet kunne spare penge på et mindre medicinforbrug,« siger formanden for FAP, Erik Olsen.

Mindre medicin

Han henviser til finske forsøg, hvor man har forsøgt med alternativ psykiatrisk behandling, blandt andet ved at satse mere på mindre medicin. Resultatet af forsøgene er en reduktion i medicinforbruget på 60 procent.

Alle medlemmer af FAP er brugere eller ex-brugere af psykiatrien. Erik Olsen er 48 år og uddannet skolelærer. For 12 år siden havde han sit første møde med psykiatrien.

Han havde igennem en længere periode en krise i sit liv. På et tidspunkt fik et nervøst sammenbrud og blev indlagt. Siden har han været på førtidspension og kæmpet for sindslidendes rettigheder.

»Når man én gang har oplevet et menneske, der har fået elektrochok under tvang, er man kureret. Elektrochok under tvang er ikke måden at helbrede en sindslidelse på,« siger han. Foreningen mener, at elektrochok under tvang kun bør bruges i livstruende situationer.

Foreningen vil kæmpe for de sindslidendes rettigheder, for som Erik Olsen siger:

»Mange har gode intentioner på de sindslidende vegne, men tiden er moden til, at vi, brugerne, tager skovlen i egne hænder. Vi kræver at blive hørt og taget alvorligt.«

FAP er kollektivt medlem af Landsorganisationen Af Psykiatribrugere (LAP), men eftersom halvdelen af de cirka 300.000 sindslidende i Danmark bor i Storkøbenhavn, mener Erik Olsen, at det er nødvendigt med en lokal organisering.

En fagforening

»Vi betragter det som en slags fagforening for sindslidende. Og ligesom fagbevægelsen er vi overbevist om, at vi står stærkest, hvis vi står sammen.«

Det skorter ikke på punkter på dagsordenen, der også rummer krav om gratis psykologhjælp, reduktion af det stigende antal tvangsmedicineringer og bæltefikseringer og en bevaring af de sindslidende på arbejdsmarkedet.

Et af de steder, den nye forening vil til orde, er i Dialogforum under Københavns Kommune, som er en samling af kommunale embedsmænd, psykiatere fra Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) og pårørende.

Jes Gerlach, overlæge på Skt. Hans og formand for Psykiatrifonden, er positivt indstillet.

»Det er glimrende med en modvægt til det etablerede system. Jeg er overbevist om, at der vil blive lyttet, og at FAP kan få indflydelse. Men brugerne kan til tider være lidt rabiate i deres udtalelser. De sindslidende kan således have en tendens til at spænde ben for sig selv,« siger Jes Gerlach.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen