Til Hawaii på ungdomsuddannelse

»Siden jeg som 18-årig tog uddannelsen som gymnastiklærerinde og frem til nu, har jeg selv betalt for mine uddannelser. Nu fik jeg mulighed for at få støtte, og hvorfor skulle jeg ikke tage imod det?«

Kate Koblauch er blevet en varm politisk kartoffel, siden TV 2 sendte indslaget fra Hawaii, der viste en solbrændt, rulleskøjteløbende Kate kombineret med en smuk solnedgang, en masse palmer og glimt fra undervisningen i massage. Det så for lækkert ud, og det blev sendt i efteråret, hvor vejret her hjemme var dødtrist. Så Danmark gik i sort, læserbreve blev skrevet i bunkevis, og forargelsen var stor.

Kate Koblauch er netop kommet tilbage efter sit halve år på Maui på Hawaii. Inden hun tog afsted, solgte hun sit hus i Dragør for at få råd til at tage afsted og opmagasinerede sine møbler. Nu deler hun lejlighed med en veninde i Valby, indtil hun selv finder noget at bo i.

Standarden skal højnes

Kate Koblauchs drøm er at åbne en massageskole, der stiller krav til eleverne, så Danmark i lighed med bl.a. USA kan uddanne og eksaminere massører og dermed højne standarden i faget.

»Der findes hverken en statsanerkendt skole for akupunktører eller massører, og det er præcis det, vi mangler herhjemme. Men den alternative verden er ikke anerkendt i Danmark, og mit mål er at lave en klinik og en ordentlig skole, så vi kan sige, at vi er med globalt. Derfor tog jeg til Maui. Der lærte jeg både den hawaiianske lomi lomi massage, og hvordan man kører et massageuddannelsessted.«

Da hun som 18-årig ville være gymnastiklærerinde, var den eneste SU-godkendte mulighed at læse på seminariet. Men gymnastik var et underprioriteret område i skolerne på det tidspunkt, så hun valgte at tage kurser på aftenskole og fik job som gymnastik- og jazzballetlærer, så snart hun var færdig. I 1977-78 underviste hun hos Britt Bendixen på Pejsegården i Brønshøj, og i 1979 blev hun danser i Cirkusrevyen. Da Kate Koblauch fem år senere måtte stoppe pga. rygsmerter, fik hun akupunkturbehandling af den afdøde skuespiller Lone Helmers mand, Anker, og det var gennem ham, hun fik interessen for den alternative behandling.

Læger føler sig truet

En lov fra 1983 siger, at man må udøve akupunktur, hvis det sker under lægetilsyn, og det har Kate Koblauch gjort, siden hun lærte det dengang. Men hun er bange for, at lægestanden snart får det helt forbudt for andre end læger, for mange læger mener, at akupunktur og andre alternative behandlingsformer truer deres fag.

»På amtssygehuset i Gentofte brugte man en overgang zoneterapi som smertebehandling ved fødsler. Det virkede så godt, at de fjernede den. Hele deres verden er truet, og mange af dem laver selv akupunktur til priser, man tror er løgn. Det resulterer i, at andre åbner en bog og prøver sig frem, så det er vigtigt, at vi får autoriserede skoler for alternative behandlere snart. Vi skal i øvrigt være glade for de kinesere, der laver akupunktur herhjemme. Når lægerne bliver interviewet sammen med dem, er de rene lam. Dem har de alligevel respekt for.«

Udsigten til at Kate Koblauch måske i fremtiden bliver forhindret i at lave akupunktur fik hende til at overveje mulighederne for en massageuddannelse. Hun var klar over, at hun måtte til udlandet for at få den og helst til USA. Her lærer man forskellige former for massage bl.a. svensk massage og lomi lomi.

Tosset over efterløn

Kate Koblauch gik i gang med at undersøge mulighederne. Hun fandt frem til den velrenommerede skole på Hawaii, og hun fandt ud af, at hun trods sin alder kunne få 800 kroner om ugen fra Den Fri Ungdomsuddannelse til kurser, hvis hun kunne sammensætte et relevant to-tre årigt uddannelsesforløb. Det gjorde hun, hendes planer blev godkendt, og hun begyndte med kurser på AOF i februar sidste år, samtidig med at hun arbejdede og satte huset til salg for at skaffe penge til Hawaiitur og -ophold.

»Det var lige på det tidspunkt, der var så meget tale om efterløn, og jeg blev sgu tosset. Jeg vil arbejde, til jeg er 65 eller længere, hvis jeg kan og har lyst. Fagforeningerne sender folk på et kursus, der hedder "+50", hvor mennesker, der har arbejdet hele livet og er blevet arbejdsløse, efter de er fyldt 50 år, skal op og sætte krydser på en tavle om målsætning - noget, de mennesker slet ikke er interesserede i. Det bruger de penge på! Jeg synes, det er bedre at forebygge end at helbrede, derfor valgte jeg at videreuddanne mig indenfor det, jeg virkelig har lyst til at arbejde med, og det blev på Maui, fordi skolen dér opfyldte kravene. Jeg har været nødt til at gå på SU, betale rejse, ophold, forsikringer og har sluppet det herhjemme et halvt år. Det er der også nogle konsekvenser i, men folk bliver forargede, fordi jeg tog til Hawaii, og fordi jeg er gammel. Jeg kan da ikke gøre for, det hedder "ungdomsuddannelse", det er jo navnet, der er forkert.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen