Årelangt morfin-tyveri på plejehjem

Flere end tyve gange registrerede personalet på Østerbro-plejehjemmet Fælledgården, at der forsvandt morfinpræparater og beroligende piller fra beboerne. Tyverierne skabte mistænksomhed blandt personalet og førte til et enormt kontrol-arbejde, som bl.a. skulle sikre, at beboerne fik deres medicin.

Et utal af detaljerede rapporter, fire besøg af embedslæger, to politiundersøgelser, et hav af daglige kontrolmekanismer og et arbejdsmiljø belastet af intern mistænksomhed og mistillid.

Det har været nogle af konsekvenserne af omfattende, årelange medicintyverier på plejehjemmet Fælledgården på Østerbro.

Først efter mere end to års utryghed lykkedes det en social- og sundhedsassistent i efteråret at afsløre en sygeplejerske i at åbne en beboers doseringsæske og tage en pille i munden. Sygeplejersken, der blev fritaget for tjeneste, nægtede imidlertid ethvert misbrug og tyveri af medicin i en tjenstlig samtale. Men siden hun har forladt plejehjemmet, er der ifølge hjemmets leder, Anette Frey Larsen, ikke forsvundet medicin.

Enorm belastning

Hun forklarer, at sagen har været en enorm belastning for personalet, men at beboerne ikke har lidt overlast.

»Vi har været meget strikse og udøvet en virkelig stærk kontrol omkring medicineringen. Vi er gået helt ned i detaljer, og har der manglet bare en enkelt tablet, kunne vi se det og tage hånd om det med det samme. Beboerne har ikke lidt overlast,« siger Anette Frey Larsen.

Heller ikke embedslæge Nils Rosdahl fra Stadslægen, der har aflagt besøg fire gange på plejehjemmet i forbindelse med tyverierne, mener, at beboere har lidt overlast.

»Jeg kan ikke med 100 pct. sikkerhed sige, at der ikke er taget medicin, når det lå til patientens indtagelse, men personalet har ført en meget nøjeregnende og utrolig ressourcekrævende optælling af tabletter, så efter min bedste overbevisning har beboerne ikke været påvirket af tyverierne,« siger Nils Rosdahl, der kalder sagen usædvanlig ubehagelig på grund af det lange tidsrum, som tyverier stod på i.

Ubehageligt

»Jeg kender til to-tre andre sager, hvor personale har stjålet medicin, men ingen har været så langvarig som denne. Det var højest ubehageligt, at det i så lang tid ikke lykkedes at få stoppet og afsløret tyverierne,« siger Nils Rosdahl.

Medicinsvindet har ifølge Anette Frey Larsen været anmeldt to gange til kriminalpolitiet.

»De undersøgte sagerne meget omhyggeligt, men det lykkedes dem ikke at bevise noget,« siger Anette Frey Larsen.

Hun ønsker ligesom Nils Rosdahl ikke at oplyse, hvilke tjenstlige skridt man tog imod den sygeplejerske, der angiveligt skulle have indtaget en beboers piller.

I søgelyset

Den pågældende sygeplejerske var imidlertid i søgelyset allerede i august 1998. Den gang skulle en beboer have ændret sin dosis af morfintabletter, og direkte adspurgt af en anden medarbejder sagde sygeplejersken, at hun ved en fejltagelse var kommet til at skylle de 28 overskydende morfintabletter ud i toilettet. Det indbragte hende en skriftlig advarsel.

Imidlertid fremgår det af de papirer, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, at den pågældende sygeplejerske aldrig blev set medicinpåvirket, men tværtimod bedømtes som meget stabil og pligtopfyldende i sit arbejde.

thomas.bjerg@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen