Kommunale topfolk i fare efter rapport

Ledere i Gladsaxe Kommunes socialforvaltning er tæt på at miste deres job.

Gladsaxe Kommunes socialforvaltning udsættes for en sønderlemmende kritik i en netop offentliggjort rapport fra Lisberg Management.

Topledelsen mangler forståelse og ansvarlighed over for den overordnede ledelsesopgave. Byrådsbeslutninger føres ikke ud i livet, og fordelingen af opgaver modvirker en målrettet opgaveløsning, lyder nogle af konklusionerne.

»Selv den mest tungnemme kommunalpolitiker kan se, at det er helt galt,« siger lederen af Venstres byrådsgruppe, Bjarne Rasmussen.

Den konservative Lars Abel betegner kritikken som alvorlig.

»Det er flovt. Vi har hørt kritik fra borgerne i årevis, men har skubbet den til side med henvisning til trufne beslutninger. Nu viser det sig, at nogle af beslutningerne slet ikke er ført ud i livet.«

Borgmester Ole Andersen kalder rapportens konklusioner meget markante.

»Og vel også skrappere end jeg havde forventet. Men vi satte konsulenterne i gang i politisk enighed, fordi vi mente, at noget trængte til at blive belyst.«

»Socialdirektør færdig«

Rapportens kritik har direkte adresse til socialdirektør Stig Kuhlmann og vicesocialdirektør Kirsten Hove.

Ingen af dem udfylder deres ledelsesrolle og begge involverer sig i vid udstrækning i konkrete sager, men søger at fraskrive sig ansvaret for sager, der er gået galt, fremgår det af rapporten. De to har fået frist til på fredag til at

aflevere et skriftligt svar på kritikken, og borgmester Ole Andersen ønsker ikke før da, at udtale sig om hvilke konsekvenser rapporten bør få.

Men ifølge Bjarne Rasmussen er løbet kørt.

»Socialdirektøren er færdig. Rapporten slår fast, at han ikke kan forestå genopbygningen af forvaltningen. Så det kan ikke være anderledes. Sådan er livets realiteter.«

Utilfredshed

Konsulentrapporten blev bestilt efter at oppositionen i flere år havde kritiseret socialforvaltningen, blandt andet for at overskride budgetterne.

Bjarne Rasmussen mener, at borgmester Ole Andersen må bære sin del af ansvaret for, at det er gået så galt.

»Borgmesteren har undladt at sørge for en ordentlig organisering på rådhuset. Forvaltningscheferne referer direkte til borgmesteren i stedet for til kommunaldirektøren. Det betaler vi prisen for nu,« siger Bjarne Rasmussen.

Men også byrådspolitikerne bærer en del af ansvaret ved ikke at udstikke klare retningslinier for, hvad man vil med socialforvaltningen, mener Bjarne Rasmussen.

Specielt hjemmehjælpsområdet har haft store problemer. Sidste år kom det frem, at hjemmehjælperne havde et gennemsnitligt sygefravær på 31 dage om året.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra socialdirektør Stig Kuhlmann.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen