Åbne Døre lukker Kunstnernes Hus

Århusianske kunstnere og kunsthåndværkere i foreningen "Åbne Døre" bliver de sidste, der får lov til at udstille sig i kunsthuset i Saltholmsgade. Huset skal efter en politisk beslutning i Århus byråd familiesammenføres med Århus Kunstbygning i J.M. Mørks Gade.

Samme dag, som Kunstnernes Hus skulle have drejet nøglen til døren i Saltholmsgade og leveret den tilbage til Århus Kommune, åbnes selvsamme dør til en stor salgsudstilling med deltagelse af 67 lokale kunstnere og kunsthåndværkere.

Foreningen "Åbne Døre" har fået lov til at låne den kommunale bygning i hele juli måned, og således bliver det Åbne Døre, der lukker og slukker for Kunstnernes Hus, hvis aktiviteter flytter ned i Århus Kunstbygning.

Trods et meget kort varsel på blot tre uger vil Åbne Døre forsøge at sætte et flot punktum for kunsthusets virke i Saltholmsgade. 67 ud af 89 aktive medlemmer har taget imod invitationen og fyldt gulve og vægge med et væld af akvareller, malerier og keramik samt enkelte præsentationer af glaskunst, tekstilarbejde og installation.

Ind fra gaden

Det særlige ved salgsudstillingen er, at man kan gå lige ind fra gaden, købe et værk og tage det med sig med det samme. På den måde har sommerens turister fra for eksempel krydstogtskibene mulighed for at gøre sig en god kunsthandel, selvom de blot er i byen i få timer.

Formanden for Åbne Døre, Carsten Davidsen, er meget glad for invitationen fra Kunstnernes Hus.

»Det er en håndsrækning efter dettes års Åbne Døre-arrangement, der besøgs- og salgsmæssigt ikke nåede op på tidligere års højder på grund af hedebølge,« siger han.

En gang årligt

Åbne Døre har eksisteret siden 1997 og inviterer én gang årligt offentligheden ind i en række værksteder og atelierer, hvor byens kunstnere og kunsthåndværkere kan opleves i arbejde og ikke mindst har tid til en snak om de ting, de laver.

»Foreningens medlemmer har alle en professionel tilgang til kunsten. Det vil man også kunne se på salgsudstillingen, selvom der ikke har været nogen censurering forud for udstillingen. Der er ikke tale om aftenskole-hobby-kunstnere,« understreger Carsten Davidsen, der ikke kan give en fælles overskrift for salgsudstillingen.

»Men den er et dejligt mix, der viser de århusianske kunstneres spændvidde og understreger, at der ligger noget og gærer under byens overfladen. Der er mange nye, unge talenter med, men også mere etablerede kunstnere,« siger formanden, mens Anja Christensen fra udstillingsudvalget hæfter sig ved, at arrangementet ikke mindst er et forum, hvor byens kunstnere kan knytte nye forbindelser og styrke det faglige netværk. lisette.greve@jp.dk

"Åbne Døre" i Kunstnernes Hus, fernisering lørdag den 1. juli klokken 14.00. Udstillingen er herefter åben frem til den 30. juli, fra tirsdag til fredag klokken 10.00-17.00 samt lørdag og søndag klokken 12.00-17.00.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen