Langtrukken afsked med flydedokken

Efter at have ligget klar siden sidste torsdag blev den gamle Dok 1 endelig sejlet af sted mod Tyrkiet i går. Det var dårligt vejr, der trak afskeden i langdrag.

En snes århusianere var i går mødt op på kajen ved multiterminalen i Østhavnen for at vinke farvel til Århus Flydedoks 10.000 ton tunge Dok 1, der omkring kl. 16.00 blev trukket ud af havnen af den kinesiske slæbebåd "De Da".

Dokken, der nu er på vej mod Tyrkiet, har ligget klar til afrejse på en af verdens største slæbepramme "Giant 3" siden sidste torsdag. Men på grund af vejret er rejsen blevet udskudt.

»Forsikringen har nogle meget skrappe restriktioner, der kræver, at

vinden ikke må blæse mere end 10 sekundmeter, og at bølgerne ikke må være højere end 1,8 meter de første 24 timer af rejsen. Og indtil i dag har der været for urolig vind og for høje bølger i Vesterhavet,« fortalte skibsmægler Johannes Petersen fra Århus, der står for transporten til Tyrkiet og i løbet af den sidste uge har lyttet nøje til vejrmeldingerne fra Dansk Meteorologisk Institut.

Han fremhævede, at dokken ikke ligefrem er egnet til sejlads.

»Den er 140 meter lang, og 18 meter rager ud over Giant 3's agterende. Det svarer til, at 1230 ton hænger frit svævende. Desuden er dokken en ældre metalkonstruktion fra 1936,« sagde skibsmægler Johannes Petersen, der håber på at vind og bølger vil arte sig.

Alt afhængig af forholdene varer transporten til Istanbul to til tre uger - for som de fremmødte i havnen også kunne konstatere, var den kinesiske slæbebåd ikke en, der trak hækbølger efter sig.

Turen går fra Århus gennem Den Engelske Kanal videre gennem Gibraltarstrædet og så til Istanbul ved Bospurus-strædet i Tyrkiet.

louise.witt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen