Ingen kontrol med unges adresser

Det er let at snyde sig til en SU-støtte, for uddannelsesinstitutionerne kontrollerer ikke de studerendes ansøgninger.

Langt hovedparten af unge over 20 år tilmeldt ungdomsuddannelser eller videregående uddannelser i Århus skal blot spørge deres egen - og måske forældrenes - samvittighed, hvis de ønsker at modtage den højeste SU-støtte som udeboende. For hverken på uddannelsesinstitutionerne, i SU-styrelsen eller i kommunen kontrollerer man de studerendes adresseoplysninger.

»Vi har godt 18.000 tilmeldte til et studium under Aarhus Universitet, og heraf fik 16.734 sidste år uddannelsesstøtte fra SU. Men vi kontrollerer ikke de studerendes adresseoplysninger. Vi modtager blot deres CPR-nummer, når de bliver registreret som optaget, og sender dette videre til SU-styrelsen. Vi har ingen mulighed for at kontrollere de studerendes bopæl, det er alene et anliggende for SU-styrelsen,« oplyser kontorchef Eva Teilmann fra Registraturen på Aarhus Universitet.

Kontorchefen ønsker ikke at kommentere, hvorvidt de studerende uretmæssigt får en for høj SU.

»Men vi tager det da op, hvis vi får oplysninger om ulovlige forhold. Men senest noget sådan skete var for ni år siden, da SU-styrelsen bad os om at kontakte en række studerende og skaffe dokumentation for, at de også reelt var udeboende. Hvad der videre skete i sagerne, ved vi ikke,« tilføjer Eva Teilmann.

Kontrollen øges

SU-styrelsen har netop bebudet, at man vil øge kontrollen med de oplysninger, som de studerende afgiver.

»Problemet med fiktive adresser er næppe størst på de videregående uddannelser, mens der sandsynligvis er langt flere sager, når det gælder ungdomsuddannelserne. Vi er i gang med at kortlægge mulighederne for et misbrug, og derefter prioriterer vi indsatsen, der vil ske i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, kommunerne og skattevæsenet,« oplyser Dan Folke Pedersen, der er chef for SU-styrelsens serviceenhed.

Hos Århus Skattevæsen er man opmærksom på problemet.

»Jeg tror, at snyderiet med de fiktive adresser blandt de studerende er omfattende. Jeg er overbevist om, at hvis vi for alvor gik i gang med at lede efter ulovligheder, så vil det blive et meget omfattende arbejde,« siger Erik Vitting Petersen fra ledelsesekretariatet i skattevæsenet.

Han beklager samtidig, at der ikke har været strammet op på kontrollen.

»Som det fungerer nu, er SU-systemet nærmest et tag-selv-bord. Det rygtes jo hurtigt på uddannelsesinstitutionerne, at man blot skal have en adresse "ude i byen", så kan man score 24.000 kr. ekstra om året i SU-støtte, hvis man er fyldt 20 år. Men i givet fald sker disse ulovligheder jo med forældrenes viden,« tilføjer Erik Vitting Petersen.

Formanden for Folketingets uddannelsesudvalg, Hans Peter Baadsgaard (S), vil nu drøfte sagen med undervisningsminister Margrethe Vestager (R). »Vi må have misbruget stoppet. Jeg vil nu efterlyse en systematisk kontrol, så alle de oplysninger, som de studerende afgiver, bliver tjekket. Det er allerede nu et godt råd til de unge og forældrene, at man får bragt ulovlige forhold i orden,« understreger Baadsgaard.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen