Politiet tyvstartede

125 cykelryttere startede i går fra Rådhuspladsen i Århus på politiets udgave af cykelløbet Danmark Rundt. Blandt deltagerne på den 800 km lange tur er rigspolitichefen samt chefkriminalinspektør Preben Juel Hansen. De tilskrives dog ikke vinderchancer, men Århus Politi ventes at være i front i holdkonkurrencen.

Rigspolitichefen kunne ikke vente på borgmesteren.

»Fem, fire, tre, to, én - kør,« råbte borgmester Flemming Knudsen (S), da han i går formiddag sendte et felt på 125 cykelryttere af sted fra Rådhuspladsen i Århus ud på politiets udgave af Danmark Rundt.

Men politiet tyvstartede, så da borgmesteren nåede til "kør", var spidsen af feltet med rigspolitichef Torsten Hesselbjerg som en af de forreste allerede nået et stykke ned ad Vester Allé.

Med løbsvogne og behørig eskorte af en halv snes motorcykelbetjente fortsatte de 125 ryttere via Vesterbro Torv, Nørre Allé, Ny Munkegade, Kaserne Boulevarden og Paludan Müllers Vej ud af Århus med retning mod Aalborg, hvor mandagens etape på 180 km sluttede ved 17-tiden i går eftermiddag.

Landet rundt

De kommende dage ruller feltet videre landet rundt og når via Herning, Vejle, Den Gamle Lillebæltsbro, Svendborg, Storebæltsbroen, Korsør og Roskilde frem til Politigården i København, hvor opløbet ventes på torsdag omkring kl. 16.30.

Det var et festligt og spraglet skue på Rådhuspladsen, da rytterne i jævn til hård nordvestenvind - altså primært modvind -begav sig af sted. Og formanden for Politiets Idrætsforening, chefkriminalinspektør Per Larsen, København, havde ingen trøstende ord til feltet umiddelbart forud for (tyv)starten.

»Det bliver festligt, for vi har bestilt storm på vejen til Aalborg,« lød det fra Per Larsen, og borgmester Knudsen fulgte op:

»I får ingen valgløfter om medvind på cykelstierne, tværtimod kan jeg love jer, at I ikke får medvind hele vejen rundt i landet,« sagde borgmesteren.

Selv om politiets udgave af Danmark Rundt ikke er et eliteløb, så er det absolut et løb for veltrænede idrætsfolk, og blandt favoritterne er den danske og nordiske politimester i landevejscykling, Lars Bo Lomholt fra Helsingør, og vinderen af den netop overståede Ritter Classic, Jakob Zeihlund fra København.

Rigspolitichefen

Rigspolitichefen levnes ingen chance her, og også Århus' meget cykelglade chefkriminalinspektør Preben Juel Hansen får svært ved at hænge på. Preben Juel Hansen startede med en netop opklaret bortførelses- og voldtægtssag som rygstød, og da rytterne ned ad Vester Allé passerede retsbygningen, har han næppe kunnet undlade at tænke på, at grundlovsforhøret i denne sag netop startede på samme tidspunkt som cykelløbet.

Men Århus Politi med to startende hold i løbet tilskrives pæne chancer for en god placering i holdløbet.

Århus står stærkt

»Århus står stærkt, og de møder altid talstærkt op og gør sig gældende,« fortæller formanden for Politiets Idrætsforening, Per Larsen.

Cykelsport er en meget populær idrætsgren inden for politiets idræt, og den får stadig større tilslutning.

Danmark Rundt køres for første gang, og det køres som et holdløb med hold bestående af fem ryttere, som i alt skal tilbagelægge 800 km. Der konkurreres både individuelt og på holdbasis på de enkelte etaper og samlet. Løbet køres for størstedelen som et masterløb, hvilket vil sige at feltet kører samlet med ca. 30 km i timen hovedparten af etaperne. Først de sidste 25-30 km på hver etape givet løbet frit.

»Vi vil med Danmark Rundt gerne sætte fokus på både cykelsporten og politiidrætten generelt,« siger Per Larsen. »En væsentlig opgave er at holde politistyrken i god form, og det må gerne ske i samspil med verdenen uden for politiets rækker, således at man også kan møde politifolk i en anden rolle end den sædvanlige.«

Godt to tredjedele af de 125 ryttere i feltet er aktive politifolk, men også en række venner af politiidrætten deltager. Således stiller Team Fulton fra Fyn med to hold, ligesom der er et hold af postbude.

En enkelt kvinde med

I feltet finder man også formanden for Dansk Cykel Union, den tidligere professionelle verdensmester i sprint, Peder Pedersen, - og i det 125 mand store felt er én enkelt kvinde, nemlig Else H. Friis, der de seneste år har været første kvinde over målstregen i cykelløbet Århus-København.

Da der jo også kan opstå uheld undervejs afsluttes feltet på sin vej landet rundt med en ambulance fra Københavns Brandvæsen.

sten.arnum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen