Politikere i Århus afviser dobbelt valg

Det vil skabe kaos, hvis statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) vælger, at der skal afholdes folketingsvalg sammen med valgene til by- og amtsråd. Det er holdningen blandt lokale politikere i by- og amtsråd efter weekendens svirrende valgrygter fra Christiansborg.

Rådmand Poul B. Skou (K), der er ansvarlig for den praktiske gennemførelse af valgene i Århus Kommune, forudser kaos, blandt andet fordi en stor gruppe vælgere ikke kan stemme til folketingsvalget, men alene til amts- og byrådsvalgene.

»Det vil give store kødannelser, når folk skal have udleveret tre forskellige stemmesedler ved flere forskellige valgbord. Praktisk set kan det ikke lade sig gøre, og det vil få en kaotisk karakter,« siger Poul B. Skou.

Ekstra valgtilforordnede

Rådmanden blev sammen med den øvrige valgbestyrelse mandag morgen orienteret om konsekvenserne af at afholde to valg samtidig. Blandt andet står det klart, at der skal indkaldes ekstra valgtilforordnede og købes yderligere stemmeurner.

Formanden for valgbestyrelsen er borgmester Flemming Knudsen (S). Han støttede i weekenden i Berlingske Tidende et dobbeltvalg, men havde mandag ændret holdning.

»De praktiske problemer ved at afholde både byrådsvalg og folketingsvalg samme dag er så store, at ulemperne er større end fordelene. Så jeg håber ikke, det sker,« siger Flemming Knudsen, der blandt andet peger på de fysiske rammer som et problem.

Optælling skal flyttes

»Optælling af stemmerne i for eksempel Rådhushallen skal måske flyttes ud i Arenaen. Fordelen vil være, at et folketingsvalg kan bringe stemmeprocenten ved kommunalvalget i vejret, og det vil være godt ud fra et demokratisk synspunkt,« siger Flemming Knudsen.

Hos såvel SF som Venstre i Århus Byråd lyder den samme advarsel om, at en sammenblanding af de to valg vil være yderst skadelig for lokal debatten og dermed også for nærdemokratiet.

Heller ikke amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen (S) er nogen tilhænger af et lynvalg placeret sammen med amts- og byrådsvalget.

»På godt jysk, det vil godtnok være træls,« mener amtsborgmesteren.

michael.schroder@jp.dk

henrik.olesen@jp.dk

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.