Flertal i Folketinget støtter embedslæge

Et flertal uden om regeringen støtter, at landets embedslæger får det fulde ansvar for tilsynet med ældreplejen.

Det sker efter, at embedslæge i Århus, Kate Runge, har meddelt, at hun ikke længere vil deltage i uanmeldte tilsyn sammen med kommunale embedsfolk.

Kate Runge blev landskendt for et år siden, da hun i Jyllands-Posten kraftigt kritiserede forholdene for de ældre på en række plejehjem.

Hendes afvisning af at deltage i tilsynsbesøgene skyldes, at Sundhedsstyrelsen har slået fast, at embedslægernes opgave alene er at tilse det sundhedsfaglige niveau. Derimod skal de ikke vurdere plejehjemmets generelle dagligdag og kommentere personalets holdninger, normering og sprogbrug.

Spild af tid

»Jeg mener, at forudsætningerne for den aftale om tilsynsbesøg, jeg indgik med Århus Kommune i 1999, er blevet ændret. Af den grund mener jeg ikke, jeg kan bruge min tid på det,« siger Kate Runge, som dog fortsat vil reagere, når og hvis hun får anmeldelse om kritisable forhold.

Bredt flertal

Det politiske flertal, som nu rykker hende til undsætning, består af V, K, SF, DF, EL og KRF, som tilsammen råder over et flertal på 91 mandater.

Venstres Jørgen Winther mener, at embedslægerne skal komme med en helhedsvurdering af det enkelte plejehjem.

»Det er socialdemokratisk tankegang, at man kun skal beskæftige sig med det der er i én lille bås,« siger Jørgen Winther, mens Henriette Kjær (K) vil have sundhedsministerens svar på, om han er enig i Sundhedsstyrelsens fortolkning af reglerne.

I modsat fald vil hun have lavet reglerne om, hvilket får støtte fra en række andre partier.

»Det er klart, at det skal være embedslægerne - og ikke kommunerne - der fører det uvildige tilsyn,« siger bl.a. Anni Svanholt (SF), mens Birthe Skaarup kræver reglerne ændret her og nu.

Forsoning i Århus

I Århus har ældreudvalget inviteret embedslægen til en snak om, hvorfor hun har valgt at opgive.

»Vi må have fuld klarhed over, hvor barriererne er, og hvem vi skal tale med om at få dem fjernet,« siger udvalgets formand Lone Hindø (S), der om nødvendigt vil tage kontakt til den nytiltrådte sundhedsminister Arne Rolighed (S) for at få reglerne lavet om.

henrik.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen