Politisk pres for at redde embedslæge

Sundhedsminister Arne Rolighed (S) udsættes nu for et massivt politisk pres for at forhindre, at embedslæge Kate Runge fjernes fra tilsynet med den århusianske ældrepleje.

Det sker, efter at Kate Runges fem kolleger i Embedslægeinstitutionen for Århus Amt i et brev til Sundhedsstyrelsen har krævet, at Kate Runge fjernes fra tilsynet og erstattes af en nyansat embedslæge.

Appel til ministre

Medlem af Folketingets socialudvalg René Skau Björnsson (S) har bedt sine partifæller sundhedsminister Arne Rolighed og socialminister Henrik Dam Kristensen gå ind i sagen.

»Jeg er dybt rystet og forarget, og det virker som et udslag af jantelov. Vi må have en løsning, der tilgodeser borgerne i Århus - vi har brug for typer som Kate Runge, der fortæller om de dårlige ting og ikke kun de gode,« siger René Skau Björnsson.

Venstres sundhedspolitiske ordfører Jørgen Winther er forarget over embedslægernes krav.

»Embedslæger skal frit kunne sige noget uden at risikere at blive forfulgt. Kate Runge har arbejdet med ældreområdet i mange år og hendes kvalifikationer kan ikke drages i tvivl,« siger Jørgen Winther, som nu kalder sundhedsministeren i samråd om sagen.

Tavs sundhedsminister

»Nu må han ud af busken,« siger Jørgen Winther, mens sundhedspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, Birthe Skaarup kræver ministerens forklaring på sagsforløbet.

Sundhedsminister Arne Rolighed har ingen kommentarer, før han har haft mulighed for at granske sagen nærmere.

»Jeg har planer om at sætte mig grundigt ind i såvel reglerne som de faktiske omstændigheder, men afgørelsen af fordeling af arbejdsområder er en sag for Sundhedsstyrelsen,« siger Arne Rolighed, der mødes med stridens parter i februar.

I brevet til Sundhedsstyrelsen skriver Kate Runges fem kolleger, at kravet om, at hun flyttes til andet arbejde, er et led i den almindelige fordeling af arbejdsområder efter ansættelsen af en ny embedslæge, men samtidig gør de klart, at »der eksisterer et akut behov for, at opgaverne vedrørende tilsyn på institutioner i Århus Kommune flyttes fra den nuværende sagsbehandler« så »opgaverne løses så problemløst og gnidningsfrit som muligt.«

Runge vil blive

Kate Runge har ingen kommentarer, men i brevet til Sundhedsstyrelsen oplyses det, at hun ikke ønsker at afgive sit nuværende arbejdsområde.

Administrerende embedslæge Niels Jørn Lindgaard Kjeldsen havde fredag ingen kommentarer.

Chefen for Sundheds-styrelsen, konstitueret medicinaldirektør Gunnar Schiøler, ønsker heller ikke at udtale sig om sagen.

»Jeg har ikke set brevet, men vi har talt meget med alle embedslægerne, inklusiv Kate Runge, gennem det seneste halve år, så lad os nu tage det stille og roligt,« siger Gunnar Schiøler.

michael.schroeder@jp.dk

henrik.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen