Studerende hitter med jura-site

1000 gæster klikker ind på www.retssal.dk hver uge. 26-årig jurastuderende i Århus står bag hjemmesiden, der forklarer juraen i Brixtofte-sagen, fodboldkontrakter, Cocio-reklamer og meget andet.

Gratis retshjælp og jura for menigmand er tilbuddet på en ny hjemmeside med adressen www.retssal.dk Manden bag ideen er 26-årige Lars Bjørknæs, jurastuderende på Aarhus Universitet, der efter tre måneders indsats har 1000 besøgende om ugen på sin hjemmesiden.

»Der manglede en side, som beskrev juraen og baggrunden for domme og love. Der var ingen steder, som forklarede juraen for lægmand,« siger Lars Bjørknæs.

Ideen fik han på en studietur i Italien sidste år. Her hørte han en gruppe italienske studerende tale om at lave en hjemmeside, der skulle hjælpe menigmand med at forstå juraens snørklede sprog og indviklede verden. Han tog ideen til sig og - modsat italienerne - gjorde noget ved den.

»Jeg startede i december, og det var da hårdt arbejde. Min daværende kæreste klagede over, hvor lang tid, jeg brugte på siden, men efterhånden er arbejdstiden kommet ned på to timer om dagen,« siger Lars Bjørknæs.

Et arbejde der består i at lave to juridiske nyhedsindslag hver dag. Nyheder om så forskellige ting som Peter Brixtoftes lovovertrædelser og Flemming "Bamse" Jørgensens slankekur. Men som altid er set fra en jurists synsvinkel.

Alverdens love og regler

Derudover laver Lars Bjørknæs et nyt indlæg hver uge under "Ugens Emne". Her kan man finde forklaringer på alverdens love og regler i et sprog, så alle kan være med.

»I næste nummer skriver vi for eksempel om køberet. Hvis du nu står med et nyt, dyrt fjernsyn fra Fredgaard, som der er problemer med, hvornår kan du så kræve, at de skal reparere det? Og hvornår kan du ligefrem kræve erstatning? Det er sådan nogle spørgsmål, vi svarer på. Alle de generelle problemer folk kommer ud for i deres hverdag,« fortæller han.

Alle emnerne bliver lagt i sidens bibliotek, hvor man kan finde forklaringer på alt fra aktindsigt til ægteskabspagter. Bibliotek udvider sig konstant og indeholder lige nu 50 poster. Lars Bjørknæs har ingen udgifter ved hjemmesiden. Et par små reklamer sørger for det. Men han har heller ingen indtægter.

»Det var aldrig meningen, at siden skulle give overskud. Vi rådgiver gratis, og alt på siden er da også gratis,« siger han. For ham er siden blevet et middel til at udvikle sig som kommende advokat.

»På jura kan du gå igennem et helt studie uden at skulle forklare juraen, så andre kan forstå det. Det hele bliver så teknisk. Det er her, jeg bruger retssal.dk. Her handler det om at kunne udtrykke loven i et forståeligt sprog. Man kan være en virkelig dygtig advokat, der har styr på alt det lovmæssige, men kan man ikke forklare sig for folk, hvad nytter det så,« spørger Lars Bjørknæs.

1000 besøgende om ugen

Selvom www.retssal.dk tager meget af hans fritid, får han ofte meget igen. For de 1000 besøgende om ugen er vågne gæster.

»Vi laver fejl en gang imellem. Vi er jo mennesker og studerende, men det lærer vi også af. Så skriver folk ind til os og fortæller, hvad vi har gjort forkert,« siger han.

Som udgangspunkt var www.retssal.dk ikke tænkt som et alternativ til retshjælpen på universitetet, men hjemmesiden er efterhånden blevet det.

»Vi har altid åbent. Man skriver til os i stedet for at skulle møde op personligt og fortælle om måske pinlige situationer i sit privatliv. Og mange ved ikke, hvor retshjælpen ligger,« siger Lars Bjørknæs. Han gør imidlertid meget ud af at understrege, at siden ikke er rådgivning i gængs forstand.

»Vi svarer på alle de spørgsmål, vi kan, men enkelte forespørgsler sender vi videre til andre, der kan svare. Vi er mere information end rådgivning. Hos os finder du de overordnede linier ved juraen forklaret i et forståeligt sprog og baggrundsviden. Men har du et konkret problem, skal du altså stadig gå til en advokat, « siger han.

Selvom Lars Bjørknæs er færdig på universitetet til sommer og skal ud og praktisere, regner han med, at hjemmesiden fortsætter.

»Vi har lige fået et par uopfordrede ansøgninger, som vi skal kigge på. Og selvom jeg ikke selv kan rådgive mere, så håber jeg, de nye studerende tager over,« siger han.

stud.aarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.