Politisk topmøde om havne-tunnel

Århusborgmester Louise Gade (V) har taget initiativ til et møde i Århus den 15. april, hvor alle de valgte østjyske folketingsmedlemmer og ministre sammen med andre politiske topfolk skal drøfte, hvordan Århusområdet og Østjylland i højere grad får del i statslige midler til blandt andet store trafikprojekter.

»Der er mange bolde i luften i øjeblikket i det østjyske, hvor man gerne ser, at staten bidrager økonomisk. Derfor kræver det, at vi nu får en overordnet prioritering af vores ønsker, herunder hvordan vi kan presse på politisk for en økonomisk støtte fra regeringen og staten til blandt andet en tunnel ved Marselis Boulevard,« mener Louise Gade.

Afgørende bidrag

Hun betegner det som især som afgørende for tunnelprojektet, at staten bliver en væsentlig bidragsyder. Hele tunnelløsningen er anslået til at koste mellem 700 og 800 millioner kroner.

»Oprindelig havde vi i Århus i forbindelse med byrådets beslutning fra 1997 om havnetunnellen en såkaldt 3-3-fordeling. Det betød, at kommunen skulle betale en tredjedel, staten en anden og den resterende finansiering skulle hentes ad andre kanaler, herunder gennem EU-støtte. Det er nok nødvendigt, at vi nu refunderer finansieringsdelen og samtidig får en afklaringen af, hvor og hvordan det er realistisk at få økonomisk opbakning,« tilføjer Louise Gade.

Havnen spiller med

Hun er da også tilfreds med de signaler, som Århus Havn nu har meldt ud om tunnelplanerne.

»I forbindelsen med det oplæg om tunnelprojektet, som er under finpudsning i kommunen i øjeblikket, må vi finde en løsning for, hvordan havnen kan bidrage økonomisk. Det kan blandt ske gennem en fordeling af de indtægter, havnen vil få ved det kommende bortsalg af en række havnearealer til bynære formål. Men jeg forestiller mig slet ikke, at havnens bidrag skal være bærende for en finansiering af tunnelløsningen,« slutter Louise Gade.

Århus Byråd skal drøfte oplægget omkring en tunnel under Marselis Boulevard på en anlægskonference i midten af maj.

Byplanrådmand Poul B. Skou (K) og gruppeformændene fra Socialdemokratiet og SF har i de seneste dage understreget, at der skal ske en afklaring af tunnelprojektet inden sommerferien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen