Rygning øger risikoen for at få stofskiftesygdomme

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital påviser, at kvinder, der ryger, har større risiko for at få stofskiftesygdomme og knudestruma.

Kvinder, der ryger, har dobbelt så stor risiko for at få forhøjet stofskifte og knudestruma på grund af Basedows sygdom som ikkerygende kvinder. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Århus Universitetshospital har stået i spidsen for.

Den påviser samtidig, at mindst 45 procent af alle Basedow-tilfælde i Danmark skyldes rygning. Til sammenligning er der hos eksrygere stort set ikke nogen øget risiko for at udvikle Basedows sygdom.

Jod ikke noget problem

»Risikoen for at få forhøjet stofskifte på grund af knudestruma, der hovedsagelig skyldes jodmangel, er næsten fordoblet hos rygere sammenlignet med ikkerygere. Det vil sige, at rygning kan forklare en væsentlig del af den hyppige forekomst af forhøjet stofskifte. Endelig er risikoen for at få for lavt stofskifte øget med 50 procent hos kvinder, der ryger eller har røget,« forklarer læge, Ph.d. Peter Vestergård, Osteoporoseklinikken, Århus Amtssygehus.

Undersøgelsen anfører, at Basedows-sygdommen tidligere har været henført til mangel på jod i den menneskelige organisme, men problemet med jodmangel i Danmark er aftagende, efter man nu beriger salt med jod.

»Rygning og sygdomme i skjoldbruskkirtlen med et ændret stofskifte til følge, forekommer hyppigt i Danmark, specielt blandt kvinder. Den danske befolkning er derfor særdeles egnet, hvis man ønsker at undersøge, om der er ensammenhæng mellem rygning og disse sygdomme,« tilføjer Peter Vestergaard.

Tre sygehuse involveret

Forskerholdet anført af Århus Universitetshospital og med deltagelse fra medicinske afdelinger på Randers Centralsygehus, Silkeborg Centralsygehus og Aalborg Sygehus har gennem en spørgeskema-undersøgelse om knoglebrud fået oplysningerne om rygevanerne hos kvinder.

411 patienter med for lavt stofskifte og 621 patienter med forhøjet stofskifte har deltaget, og hver patient blev sammenlignet med en kontrolperson af samme køn og alder. Lidt over halvdelen af kvinderne var rygere eller havde røget tidligere i deres liv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen