Præmier til stolte arkitekter

Århus Kommune uddelte i går for 15. gang præmier til nyt og smukt nybyggeri i kommunen.

Der skal virkelig være noget ganske særligt over arkitekturen for at modtage én af de maksimalt tre præmier, som Århus Kommune hvert år uddeler til arkitekter og deres bygherrer.

Derfor kunne det heller ikke undre, at prismodtagerne var temmelig stolte, da de i går på rådhuset af rådmand Poul B. Skou (K) på rådhuset fik overrakt diplomer og oveni 10.000 kr. til arkitekterne.

Vanskeligt valg

Rådmanden fortalte, at valget i år var vanskeligt. 90 nybyggerier var med i puljen, 16 blev indstillet til bedømmelseskomiteen, otte huse blev besigtiget, og til sidst endte det uden afstemninger med en enig indstilling om at præmiere de tre.

BBP Arkitekter i København fik et diplom og meget hædrende omtale for Århus Arena og udvidelse af Stadion. Ingen penge oveni, fordi beløb ikke gives til arkitekter, som arbejder for Århus kommune.

Temmelig langt ude i det åbne land har Hanne og Gunnar Stitz bygget deres "Villa Stitz" på Malling Bjergvej 80. Fire km fra kysten, men alligevel med en flot havudsigt, fordi huset er bygget ind i en bakke. Et smykke i terrænet, betegner bedømmelseskomiteen huset.

»I flere end 25 år boede vi i et gammelt stuehus med lavt til loftet og små bondehusvinduer. Sikkert derfor er der i vort ny hus meget højt til loftet - 3,80 meter - og mange store vinduer. Vi har virkeliggjort drømmen om at bygge eget hus, og det blev så rejst på samme grund, som vor gård ligger, og som nu er solgt,« fortæller Hanne Stitz. Manden kunne ikke være med til præmieoverrækkelsen i går, idet han for tiden arbejder på Gran Canaria.

Stolt og glad

Lige så stolt og glad var i går arkitekt Chris Thurlbourne over, at hans og familiens hus på Skovbjergvej 9 i Højbjerg også blev præmieret. Han er englænder, har boet i Danmark i syv år, har enmandsfirmaet Alt.itude Arkitekttegnestue og underviser på Arkitektskolen.

Bøgetræer måtte fældes

»Jeg har bygget på en vanskeligt tilgængelig grund med en højdeforskel på 10 meter. Huset står mellem 100 år gamle bøgetræer. Seks bøgetræer måtte fældes, men træet indgår nu som vigtige elementer i huset - ja sågar til billedrammer, har vi brugt egne bøgetræer,« fortæller Chris Thurlbourne.

Nogle plancher med de præmierede byggerier kan ses i Trafikhallen på rådhuset frem til fredag den 11. oktober.

kay.rasmussen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen