På hovedet for Urban

Bydel i Bevægelse er sloganet for det store Urbanprogram i vestbyen, der officielt blev sat i gang i går, hvor også det nye sekretariat blev åbnet.

Lokalerne og de tre medarbejdere skal hjælpe borgerne i Gellerup, Hasle og Herredsvang til at udvikle idéer, skabe kontakter på tværs og udvikle initiativer, der kan fremme trivsel og beskæftigelse i området.

»Nu skal i netværke!

Tag for jeg af retterne og tal med hinanden. Så venter vi med talerne til senere.«

Sådan lød opfordringen fra Sonja Mikkelsen, sekretariatschef for Urbanprogrammet, da hun i går bad byrådsmedlemmer, statslige repræsentanter, kommunale embedsfolk og ildsjæle fra århusianske fritidsforeninger og boligforeninger i Brabrand, Hasle og Herredsvang om at gå til bidet og få en god snak over de somaliske specialiteter, sambusa med oksekød og bambus og mandusa med æg og sukker, der fyldte fadene på bordet i Urbansekretariatets nye domicil på Jernaldervej.

Her er den gamle pedelbolig på Ellekærskolen blevet indrettet til Urbansekretariat, og det blev officielt markeret ved en festlighed i går, hvor også den officielle start på Urbanprogrammet under sloganet Bydel i Bevægelse blev skudt i gang.

De kulinariske specialiteter var blevet tilberedt af kvinder fra somalisk rådgivningscenter og serveringen blev forestået af to kvinder fra Trivselshuset i Bispehaven, og det symboliserede meget godt ideen i Urbanprogrammet - nemlig at de lokale skal på banen.

Ikke bare som opvartere forstås. Deres ideer og visioner skal frem, og et af formålene med det nye sekretariat beliggende midt i hjertet af Urbanområdet er at få beboerne i Gellerup, Hasle og Herredsvang til kigge indenfor og få en snak med sekretariatets medarbejdere - og frem for alt med hinanden og sammen udvikle ideer til initiativer og varige aktiviteter af social, fritids, og beskæftigelsesmæssig art.

"Her skal netværkes"

Her skal netværkes, som Sonja Mikkelsen udtrykte det i sin velkomsttale, og ude fra køkkenet kunne de to fra Trivselshuset, Lilli Hansen og Bente Sørensen nikke genkendende til, at det et en god idé at komme ud og tale med hinanden og være aktive og gøre noget for nærmiljøet.

»Jeg kan kun opfordre folk til at gå med i noget. På den måde lærer man andre mennesker at kende,« mener Bente Sørensen, der har boet i Bispehaven siden 1973 og allerede har været med i mange projekter i boligforeningen, blandt andet i kraft af sine børn.

»Jeg føler mig slidt op nu, og har ikke så meget energi til den slags mere. Men jeg synes, Urbanprogammet lyder spændende. Jeg håber, at mine to døtre, der også bor i Bispehaven, vil få glæde af initiativerne,« sagde Bente Sørensen, inden hun igen koncentrerede sig om at fylde på fadene og brygge kaffe til receptionsgæsterne.

Blandt dem var Århus Kommunes nye familiechef, Leif Gjørtz Christensen. Han tiltrådte stillingen i går og fulgte Sonja Mikkelsens opfordring.

»Jeg er her for at få kontakter og skabe netværk,« forklarede han.

40 mio. kroner fra EU

Urbanprogrammet støttes med ca. 40 mio. kroner fra EU, og ifølge socialrådmand Flemming Knudsen (S) også med massiv støtte fra Århus Kommune.

»Vi har et meget højt ambitionsniveau med Urbanprogrammet, og det er kvaliteten af projekterne, der afgør, om vi om syv år kan sige, om det blev en succes eller bare en papirtiger. Vi har store forventninger, og med pengene fra EU, har vi chancen for at yde en massiv indsats, så området kommer på højde med resten af Århus,« sagde Flemming Knudsen, der forestod den officielle åbning af Urbanprogrammet, der har fået sit eget logo.

Det symboliserer opadgående lys, de to nye bakketoppe i Hasle og mennesker i bevægelse. Især det sidste er vigtigt:

Bidrag bevæger bydelen

»Bydel i bevægelse kan kun realiseres hvis alle bidrager. Vi skal have alle på banen,« opfordrede sekretariatsleder Sonja Mikkelsen og kunne konstatere, at der findes masser af kreativitet i området. Dagens underholdning blev leveret af bl.a. lokale dansegrupper og børn og unge fra Cirkus Tværs. Forretningsfører for Bispehaven, Anders Rønnebro havde valgt at holde en tale på vers og han sluttede af med at forære hver af de tre medarbejdere i sekretariatet ti spisebilletter til Trivselshuset.

»I skal ud blandt borgerne,« opfordrede han.

»Det har vi allerede planlagt,« fastslår sekretariatsfuldmægtig Trine Spohr.

»Vi kommer gerne ud både om aftenen og i weekends. Folk skal naturligvis kunne komme i kontakt med sekretariatet, når de har tid.

Vi skal have alle gode idéer og visioner på banen. I sekretariat kan vi hjælpe til at få hul igennem til kommunen, og sætte folk i forbindelse med hinanden, så ideer kan realiseres,« siger hun.

Om kort tid udsendes en brochure, der fortæller om Urbanprojektet til samtlige hustande i området, og i slutningen af oktober indbydes til fire borgermøder, der tolkes på fire sprog, somalisk, tyrkisk arabisk og engelsk.

Sekretariatet med adresse på Jernaldervej 3 har åbent hver dag.

lone.dybdal@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.