De små sygehuse skal reddes

AAGE FRANDSEN, SF, beskylder i Jyllands-Posten 4/10 Dansk Folkeparti for hykleri. Det er DF's forslag om stop for sygehusnedlæggelser, der får den ellers stille mand til at se rødt. SF har et bedre forslag, mener han, og desuden var DF med til at sikre regeringens skattestop ved at støtte finansloven for 2003.

Sikke en pærevælling, Aage Frandsen. Lad os se på kendsgerningerne.

Først skattestoppet. Dernæst sygehusene.

Skattestoppet var nødvendigt. Det ville være til skade for økonomien og velfærden, hvis skatteskruen var fortsat. Skattestoppet betyder ikke tilbagegang, men en fastholden af det høje offentlige serviceniveau. Men de offentlige udgifter skal prioriteres bedre.

Nogle steder skal der spares - andre steder bliver der bedre råd. På udlændingeområdet er besparelserne begyndt at vise sig. Ulandsbistanden er et andet område. Finansloven for 2002 gav også nye udgifter - flere løft på sundhedsområdet og for de ældre: Bl.a. bekæmpelse af ventelister, 1,5 mia. til sygehusene til meraktivitet, større tilskud til høreapparater, genindførelse af efterlevelsespension.

Strukturkommissionen

Dernæst sygehusene:

Økonomiaftalen med amterne gav amterne en realvækst på et milliardbeløb i 2002 og 2003. Denne aftale kan ikke begrunde sygehuslukninger.

Dansk Folkepartis forslag går ud på, at amterne ikke må lukke, sælge eller afvikle sygehuse eller større sygehusafdelinger, mens regeringens strukturkommission arbejder. Strukturkommissionen skal beskæftige sig med den fremtidige opgavefordeling mellem stat, amter og kommuner. Måske skal amterne helt afskaffes.

Dansk Folkeparti finder det uforsvarligt at lade amtsrådene forvalte sygehusene.

I et land med kun 5,3 mio. indbyggere bør sygehuspolitikken være et nationalt anliggende.

Det øverste ansvar bør ligge hos Sundhedsministeriet med parlamentarisk ansvar over for Folketinget. Amterne er for små til et så stort serviceområde. Amterne kan ikke tænke i dimensionering og kapacitetsstyring over amtsgrænserne. Tingene skal gøres mere overordnet, og der er masser af opgaver at løse også for de mindre sygehuse.

For kortsigtet

Nedlæggelser af sygehuse har flere gange været begrundet i amtsrådets akutte likviditetsbehov. Frederiksborg Amt sælger Hørsholm Sygehus. I Århus Amt er det Grenaa, Odder og Samsø, der må holde for. I Kalundborg nedlægges fødeafdelingen. Det er alt for kortsigtet at tænke sådan.

Som formand for Folketingets sundhedsudvalg finder jeg det foruroligende at begrænse betjeningen af borgerne i yderområderne.

Det er ikke bevist, at små enheder er mere kostbare end store.

De små sygehuse rummer værdifulde ressourcer, som ikke kan genindføres, når de er nedlagt.

Man skal være varsom med at bortkaste det, som er fast forankret i lokalsamfundet.

I sin kerne handler det om pleje og helbredelse af syge mennesker. Store afstande fører til ringere behandlingskvalitet, komplikationer, vanskeligheder ved at aflægge sygebesøg, og - i nogle tilfælde - for sen eller forgæves behandling.

Jeg tror og håber, at et bredt flertal i Folketinget vil støtte Dansk Folkepartis forslag, så amterne ikke foregriber den fremtidige sygehusstruktur ved at lukke sygehuse, mens strukturkommissionen arbejder. Det, der sker nu, er oprørende. Her må Folketinget stoppe amterne, før det er for sent.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.