Det vil koste menneskeliv!
DET VIL KOSTE menneskeliv, hvis skadestuen og den akutte modtageafdeling på Grenaa Centralsygehus (GCS) lukkes. Det er vi som sygeplejersker på afdelingen ikke i tvivl om. Her nogle eksempler på patienter, der måske ikke klarer turen til Århus/Randers uden akut førstehjælp på sygehuset:
- patienter med alvorlige astmaanfald
- patienter med kvæstelser i brystkassen, sammenklappet lunge, indre kvæstelser, blødninger, hovedtraumer m.m.
- patienter med voldsomme blødninger, f.eks. maveblødninger
- patienter med alvorlige aller-giske reaktioner
- patienter med smitsom meningitis
- patienter, der har forsøgt selvmord med en overdosis tabletter
- patienter, der har taget fantasy (GHB). Vi har oplevet, at disse patienter fik vejrtrækningsstop umiddelbart efter ankomsten til skadestuen
- patienter med blodprop i hjertet
Man skal være stor optimist for at tro på, at alle disse patienter overlever, eller overlever uden varige mén. Hvad patienter med blodprop i hjertet angår, skal disse under observation så hurtigt som muligt. De fleste livstruende komplikationer opstår meget tidligt i forløbet.
En bedre løsning
På GCS indleder man medicinsk behandling i modtagelsen og flytter patienten direkte til Skejby til videre behandling. Der er en læge og en narkosesygeplejerske med i ambulancen! De kan give smertestillende medicin, behandle lungeødem (væske i lungerne), rytmeforstyrrelser, hjertestop mm. undervejs.
For de borgere, der bor i eller i nærheden af Grenaa, må dette absolut være bedre end at skulle vente på, at lægeambulancen når frem eller at blive kørt direkte til Skejby af Falck med risiko for at dø undervejs.
Påstanden om, at en ekstra ambulance plus evt. en helikopter kan erstatte det akutte beredskab i både Odder og Grenaa er fuldstændig urealistisk.
Patienterne kommer ikke i en jævn strøm. Vi får ofte flere dårlige patienter på samme tid, ligesom der ofte er flere kvæstede i et trafikuheld.
De, der påstår, at borgerne på Djursland kan sove roligt, hvis det akutte beredskab forsvinder, ved ikke meget om, hvordan virkeligheden ser ud på skadestuen og i modtagelsen på Grenaa Centralsygehus.