Grenaa løb for sygehusets liv

48.223 underskrifter mod lukningen af Grenaa Centralsygehus transporteret med ambulance fra Grenaa til Amtsgården i Højbjerg. Fulgt af stafetløbere og flere hundrede borgere.

Spontant bryder folkemængden fra Grenaa ud i sang på gårdspladsen ved Amtsgården:

»Vi er ikke som de andre, vi er noget for os selv...«

Men leve uden et lokalt sygehus, det vil de alligevel ikke.

Det er søndag eftermiddag i Højbjerg, og omkring 500 mennesker er samlet uden for den bygning, som Grenaas borgere har lært at hade, siden Århus Amt 24. september fremlagde en spareplan på 300 millioner kroner, som vil betyde lukning for sygehusene i Grenaa, Odder og på Samsø.

Sidenhen har den lokale aktionsgruppe indsamlet 48.223 underskrifter mod planen, og søndagen var udset til at være dagen, da Djurslandsborgerne ville banke deres tilstedeværelse fast i den århusianske bevidsthed.

De mange underskrifter blev behørigt fulgt til dørs fra morgenstunden. Hele ruten, de 65 km Grenaa-Århus-Højbjerg var forinden delt op i 24 etaper, som på skift blev løbet af stafetløbere fra Grenaa Motionsklub. De 24. etaper symboliserede det døgnberedskab, som efter planen forsvinder i Grenaa.

Tilbage til fortiden

På hele vejstrækningen fra klokken 9 til klokken 14.44 kunne man derfor opleve et usædvanligt og langsomt skue: Først og sidst kom en eskorte bestående af to motorcykel-betjente med blinkende blå lys, derpå skiftende løbere foran en gammel amerikansk militærambulance fra 2. Verdenskrig med den vigtige last af udfyldte underskriftsblanketter placeret på en båre. Efter den gamle Dodge fulgte en anden veteran fra USA, en Chevrolet årgang 1931 med Peter Sørensen ved rattet:

»Hvis Grenaa skal tilbage til fortiden, så kan vi lige så godt trække de gamle ting frem igen,« forklarede han.

Stavnsbundne borgere

Efterhånden som det usædvanlige optog nærmede sig Århus, fulgte flere og flere privatbiler langsomt efter, som var det et ligtog. Undervejs var der opstillet 24 poster bemandet med personale fra Grenaa Centralsygehus, som med bannere rejste portaler for stafetløberne.

Ved en af dem ventede blandt andre bioanalytiker Ulla Langkjer og sygeplejerske Anita Rønne. Begge ansat på Grenaa Sygehus. Endnu.

»Skattestoppet er noget sludder, for hvis man lukker Grenaa Sygehus, så bliver alting dyrere for os. Vi får stigende udgifter til transport til vores arbejde, og måske skal vi købe en ekstra bil, fordi den offentlige transport er så dårlig på Djursland,« sagde Ulla Langkjer.

»Vi er reelt stavnsbundne på Djursland, for vi ikke kan få solgt vore boliger. Ingen vil længere bo i Grenaa, hvis sygehuset lukker,« mente Anita Rønne.

En anden Grenaa-borger, efterlønsmodtager Ætly Noer, var med for at støtte protesten:

»Jeg ønsker selvfølgelig at bevare sygehuset, mine forældre har haft meget gavn af sygehuset. Og jeg har en niece, der er ansat som sygeplejerske,« fortalte hun.

En ond cirkel

Klokken 14.44 var hele optoget nået til Amtsgården i Højbjerg, hvor Grenaas borgmester Gert Schou (S) kunne overrække de mange underskrifter til partifællen Carl Johan Rasmussen, formand for amtets sundhedsudvalg. Det skete med en række slagord fra borgmesteren, blandt andet:

»Vi betaler også skat på Djursland. Lad være med at spænde jer for eksperternes vogn. Det handler frem for alt om mennesker. Vi ender i en ond cirkel. Det er nemt at nedlægge - det er sværere at genoprette. Se på tingene i en helhed. Vi er solidariske med hensyn til besparelser, men det skal ske på lige fod.«

Carl Johan Rasmussen takkede for opmærksomheden og forklarede, at såfremt amtet ikke sparer, vil der ikke være penge til lønninger i 2004.

Han forsikrede de fremmødte, at deres bidrag til høringen nu vil blive behandlet, men han fastslog samtidig, at ikke alt bliver imødekommet:

»Der vil ske ting både hos jer og andre steder.

Men vi vil se på, at alle borgere i amtet bliver tilgodeset,« lovede han og fik et behersket bifald for den melding.

Inden hele Grenaa-demonstration blev opløst, gik en gruppe hvidkitlede kvinder i gang med en fællessang:

»Vi er ikke som de andre...«

I dag forstætter folkeprotesttogene mod Århus.

Mandag formiddag ankommer to ekstrafærger fra Samsø, og tirsdag vil borgere fra Odder danne en 17 kilometer lang menneskekæde fra det lukningstruede Odder Centralsygehus til Amtsgården.

niels.buch@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen