Nemt at lukke sygehus

AT LUKKE et "lille" sygehus (med flere hundrede ansatte) er politisk nemt, når man har skaffet sig et flertal ved hjælp af argumenter, der ikke altid er holdbare.

Så som at dets læger og sygeplejersker er "gammeldags" og ikke følger fagets udvikling, at de håndterer tilstande, som kræver helt speciel ekspertise og apparatur, der ikke findes på stedet (og det gøres altså ikke af det ansvarsbevidste personale), at transporttid og -forhold er uvigtige for patienterne, at det er billigere at bygge nyt på de "store" sygehuse end at modernisere og bevare mindre, selv om alle ved, at nybyggerierne altid bliver meget dyrere, end budgetterne sagde.

Flere uholdbare argumenter: Større patienttilfredshed på "store" steder, men det modsiges af god søgning og ventelister til de velfungerende "små" steder takket være frit sygehusvalg. Og mange vælger altså det "store" sted fra.

Bedre organisation på de største sygehuse er nævnt, men de fleste ved nok, at heller ikke her er der baggrund for opfattelsen, da misforståelser, aflysninger og udsættelser af behandlinger i højere grad er mulige i et større og nødvendigvis mindre personfikseret system end på det "lille" behandlingssted, hvor man er mere indstillet på teamwork. Der er mig bekendt ikke flere klagesager på de "små" sygehuse end på de "store" (altså i forhold til patientkontakttallene), og det siger også noget om det, som patienter, pårørende og offentlighed kalder kvalitet.

En sammenhæng

Jeg mener altså, at "små" og "store" sygehuse hænger sammen, og at udviklingen forbundet med sundhedspersonalets indsigt og holdning taler for bevarelse af mindre sygehuse, så alle borgere får mulighed for nærhed og frit sygehusvalg samtidigt med, at sygehusudgifterne ikke stiger mere end andre samfundsudgifter, hvis sådant besluttes.

Vigtigt er det at opfatte en regions sygehusvæsen som ét og ikke flere konkurrerende og uenige enheder, der ikke erkender deres faglige muligheder i hverdagens specielle situationer. De samarbejder faktisk. Og så skulle det også være en politisk lettere sag at "uddele" besparelser til flere uden helt at udslette de "små" steder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.