Kunstmuseum: Risiko for kæmpe- regning

Fondes manglende interesse for et kunstmuseum i Århus betyder, at kommunen kan komme til at hænge på en ekstraregning på over 30 millioner kroner.

Fondes manglende støtte til Århus Kunstmuseum kan i sidste ende betyde, at kommunen kommer til at hænge på en ekstraregning på over 30 millioner i forbindelse med museumsbyggeriet.

Som en del af finansieringen af projektet til over 300 millioner pålagde byrådet museet at samle 45 millioner kroner ind fra fonde og andre bidragydere.

Torsdag blev kulturudvalget i Århus Kommune informeret om, at der indtil nu kun er samlet 13,5 millioner ind til byggeriet.

Kæmpeudfordring for ledelsen

»Hvis pengene ikke kommer hjem, og der i stedet skal optages et ekstra lån, risikerer vi at stå med et meget flot museum, hvor ledelsen imidlertid står med en kæmpeudfordring om at få kvaliteten af udstillingerne til at matche rammerne,« siger kulturudvalgsformand Uffe Elbæk (R)

Brian Korsgaard fra Dansk Folkeparti forudser, at regningen kommer til at hænge på skatteborgerne.

»Vi har hele tiden kritiseret, at byggeriet blev sat i gang, inden finansieringen var på plads. Det er et prestigeprojekt, som kan komme til at blive meget dyrt for byen. Samtidig kan det ende med, at der bliver skåret så meget i driftstilskuddet, at det ikke bliver nogen oplevelse at besøge museet,« siger Brian Korsgaard.

Formanden for Århus Kunstmuseum, Jørgen Dissing, erkender, at museet ikke har kunnet leve op til forventningerne om at rejse de dengang 40 millioner kroner, som nu er pristalsreguleret op til 45 millioner kroner.

»Vi beklager, at pengene ikke kunne rejses. Det er ikke fordi, vi ikke har gjort et stykke arbejde. Der er skrevet til et hav af fonde, men interessen for et kunstmuseum i Århus er begrænset, så snart fondene ligger uden for området. Og der er ikke mange fonde i Århus-området,« siger Jørgen Dissing.

Tilbageholdende fonde

Han peger samtidig på, at fondene i øjeblikket generelt er meget tilbageholdende, fordi indtægterne fra deres formuer er blevet væsentligt reduceret på grund af det historisk lave renteniveau. Desuden kræver mange fonde indflydelse på byggeriet, hvis de skal støtte med et større millionbeløb. Udformningen af Århus Kunstmuseum ligger imidlertid fast.

Ikke i panik

»Vi er ikke i panik, men tror på, at finansieringen falder på plads i løbet af efteråret. Blandt andet håber vi på, at vi kan få noget mere for det gamle kunstmuseum end de 35 milllioner, som byrådet i sin tid kalkulerede med,« siger Jørgen Dissing.

Rådmand Torben Brandi Nielsen (S) mener også, at salget af museumsbygningen vil kompensere for de manglende indtægter fra fonde.

»Der er flere beløb, som skal gøres op omkring nytår, og til den tid vil vi konstatere, om der mangler penge, og om de i givet fald skal findes ved et ekstra lån,« siger Torben Brandi Nielsen.

henrik.groenvald@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen