To amtspolitikere må uden for døren

Juridiske eksperter vurderer, at Venstres Christian Møller-Nielsen og socialdemokraten Bent Mikkelsen er inhabile, når amtet skal stemme om spareplan.

Formanden for Venstres amtsrådsgruppe Christian Møller-Nielsen og amtsrådsmedlem for Socialdemokraterne Bent Mikkelsen skal begge forlade amtsrådssalen, når amtsrådet til december stemmer om amtets spareplan.

Begge er nemlig inhabile, vurderer en ekspert i habilitetsforhold - afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen - Venstreformanden, fordi han er cheflæge på Grenaa Centralsygehus og socialdemokraten, fordi hans kone ligeledes er ansat på sygehuset i Grenaa.

Ekspert er ikke i tvivl

Oluf Jørgensen er medforfatter til Indenrigsministeriets vejledning til landets tilsynsråd, der blandt andet afgør kommunal- og amtspolitikeres habiliet, og han er ikke i tvivl om de to politikeres inhabilitet.

»For ledere betyder reglerne, at man bliver hurtigere inhabil end menige medarbejdere, men politikere må ikke stemme om forhold, der direkte vedrører deres egen eller en ægtefælles ansættelsesforhold - og det er det, der foreløbig lægges op til i udspillet til spareplanen, der stort set nedlægger blandt andet Grenaa Centralsygehus,« slår Oluf Jørgensen fast.

Møller-Nielsen inhabil

Christian Møller-Nielsen har allerede selv slået fast, at han mener, han er inhabil. Afgørelsen er dog ikke hans, mens amtsrådets. Årsagen er, at ingen skal "kunne slippe" for upopulære beslutninger med henvisning til, at man selv finder sig inhabil. Dog deltog Christian Møller-Nielsen ikke i det møde i økonomiudvalget, hvor spareplanen blev behandlet.

Mikkelsen trak sig

Også Bent Mikkelsen har trukket sig fra sin plads i sundhedsudvalget, som sygehusene sorterer under.

For at undgå ubehagelige overraskerlser har amtet nu bedt en uafhængig ekspert, juraprofessor Claus Haagen Jensen, Aalborg Universitet, komme med en konkret vurdering af habilitetsforholdene i Århus Amtsråd, fortæller amtsdirektør Bo Johansen.

»Det er vores umiddelbare vurdering, at der ikke er andre, som vil være inhabile. Men det kan ændre sig, hvis spareplanen ændres og dermed kommer til at omfatte andre områder. Derfor har vi bedt om en bred vurdering,« siger Bo Johansen til JP Århus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.