Fejlvurdering var årsag til bilkø på motorvejen

Politiet beklager, at en simpel motorbrand resulterede i en massiv bilkø og afspærring af motorvejens sydgående spor i 12 timer i lørdags.

Oprydningen efter en motorbrand i en lastbil i lørdags tog ni timer længere end politiet havde ventet.

Derfor fik Århus Politi ikke omdirigeret trafikken i tide, og det medførte en bilkø på motorvejen mellem Hadsten og Århus, hvor de hårdest ramte bilister måtte vente i op til fem timer.

Kurt Wollesen, der er chefpolitiinspektør ved Århus Politi, beklager, at bilisterne måtte vente så mange timer på slukningen af en simpel motorbrand.

For længe

»Det er for længe, når der går 12 timer, fra uheldet er sket, til vejen er åben igen,« siger han.

Politiet fik i første omgang besked om, at det ville tage to til tre timer at rydde op efter lastbilen, der var brudt i brand på det sydgående spor på motorvejen, men oprydningsarbejdet tog 12 timer, hvor det ikke var muligt at komme uden om slukningskøretøjerne og den brændende lastbil.

Derfor måtte alle biler i sporet forlade motorvejen ad afkørslen ved Hadsten, og det medførte en voldsom kø.

Kurt Wollesen fortæller, at det var en fejlvurdering, der var skyld i, at politiet ikke fik bilisterne til at forlade motorvejen ved Randers, eller tilkaldte yderligere assistance.

»Vi fik i første omgang en melding om, at det ville tage to til tre timer at få ryddet op derude. Da det er en tidlig lørdag morgen uden megen trafik, vælger vi, at lukke af for trafikken, og lade bilerne køre ad frakørslen ved Hadsten. Da de tre timer er gået, siger indsatslederen, at han lige skal bruge en time mere, og sådan bliver det ved,« siger Kurt Wollesen.

Bedre løsning

Han erkender, at opgaven kunne have været løst bedre.

»Set i bakspejlet skal man jo på et eller andet tidspunkt sige: - Nu går det ikke mere, vi må finde en mere permanent løsning på det her. Men vi troede jo et langt stykke hen ad vejen, at det hele snart var ved at være løst,« siger han.

Kurt Wollesen fortæller desuden, at politiet havde tacklet sagen anderledes, hvis man havde vidst, at oprydningsarbejdet ville tage så lang tid.

»Vi stoler på fagfolkenes vurdering, og jeg vil da heller ikke kritisere dem, men hvis vi havde vidst, at dette her ville vare ud over de tre timer, ville vi da have forsøgt at rekvirere noget materiel, der var i stand til at løse problemet på kortere tid,« siger han.

Brand i motor

Uheldet, der var skyld i alle problemerne, skete lørdag morgen klokken kvart over syv, da en lastbil kom kørende mod syd. Det begyndte pludselig at ryge fra motorrummet. Inden chaufføren nåede ind i nødsporet, var førerhuset omspændt af flammer. Det lykkedes chaufføren at komme ud af lastbilen og tilkalde brandvæsenet. Da brandmændene ankom, stod lastbilen i flammer, og der var gået ild i de flamingokasser med dybfrossen norsk laks, som lastbilen kørte med.

Efter branden gik et større oprydningsarbejde i gang. Derfor var motorvejen spærret i sydgående retning fra kl. 7.30 til kl. ca. 19.25 lørdag aften.

peter.moeller@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen