Louise Gade må have fortalt sig

BORGMESTER Louise Gade er i en avis 9/10 citeret for følgende :

»Vi har sagt ja til et privat bygget operahus, og man kan ikke sælge et stykke jord til en mand og så sige, at i øvrigt vil vi tegne og bestemme, hvordan dit hus skal se ud, siger Louise Gade.«

Vil det mon sige, at kommunen via borgmesteren allerede har lagt sig fast på uden videre at sige ja til det såkaldte "tilbud"?

Har kommunen allerede "solgt" en kunstig ø eller en del af havnearealet til formålet?

Borgmesteren må vist have fortalt sig.

Planen for operahuset er nemlig ikke umiddelbart forenelig med de planer, der allerede ligger for de bynære havnearealer. Det har man stadsdirektørens ord for.

Måske skal borgmesterens udtalelse derfor snarere fortolkes som: »Vi synes, at ideen er så god, at al anden planlægning må vige!«

Det rejser unægtelig nogle voldsomme problemer for det lokale demokrati, hvis dette er tilfældet. Det vil nemlig sige, at den rigtige mand med en tilpas størrelse pung kan bestemme byudviklingen i Århus.

En katastrofe

Hvis projektet bliver gennemført i den nuværende udformning, vil det derfor være en både byplanmæssig og demokratisk katastrofe.

Andre med mere forstand på arkitektur end jeg har allerede påpeget, hvordan det foreslåede byggeri snarere er et kontorlandskab end et operahus, der kan stå som et vartegn for Århus.

Men det er sådan set ikke det største problem. Kunstnerisk udformning kan man jo diskutere voldsomt og længe.

Nej, det største problem er af politisk karakter. Byrådet har gennem lang tid diskuteret, hvordan de bynære havnearealer kunne knyttes tættere til Århus.

Der er blandt andet snakket "multimediehus", og i hvert fald en del af byrådet vil gerne gøre den såkaldte mellemarm (ved KFK/DLG) til en del af denne større havneplanlægning.

Lokalplan 568, som netop omhandler dette stykke af havnen, er ikke engang kommet i høringsfase endnu. Desuden er fremtiden for Toldboden ikke afklaret, ligesom trafikforholdene ind mod havnen stadig er til diskussion.

Dikterer planen

Som man kan se, risikerer tilbuddet altså ganske alvorligt at sabotere den politiske proces - og forlods nærmest diktere den øvrige havneplan.

For det siger jo sig selv, at et projekt med en på forhånd specificeret placering og udformning som dette operahus, vil få ganske alvorlige konsekvenser for andre beslutninger i forhold til havnearealerne.

Jeg regner da ikke med, at byrådet vil nøjes med at være politisk gummistempel for lokale entreprenører, uanset hvor gode deres ideer principielt måtte være.

Jeg glæder mig derfor til at høre nogle visionære politikeres bud på, hvordan en i øvrigt god idé med fornuft kan indarbejdes i den fremtidige byplanlægning.

Det er åbenbart ikke fra borgmesteren, jeg skal forvente dette.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen