Operahus dyrere end ventet

Operahuset bliver langt dyrere, end bygherren Poul Erik Rind har antydet, vurderer en erfaren bygherrerådgiver. Det kan ikke lade sig gøre at bygge til Poul Erik Rinds pris, mener han.

En ekspert sår nu tvivl om økonomien i planerne om et operahus på havnen.

Det store prestigebyggeri kommer til at koste mindst en kvart milliard kroner - altså mere end det dobbelte af, hvad bygmester Poul Erik Rind har forestillet sig.

Det vurderer Frederik Jensen, der har 33 års erfaring som leder af Byggeplandata. Firmaet er som bygherre på en lang række kulturelle bygninger i Danmark, bl.a. Musikhuset i Århus, Aarhus Kunstmuseum og Musikteatret i Vejle, vant til at prissætte store byggerier. Poul Erik Rind præsenterede i sidste uge sit forslag til et operahus i Århus. Han forventer, at prisen bliver »op til et tre-cifret millionbeløb«, men det beløb slår langt fra til, mener Frederik Jensen.

Helt urealistisk

»Det er helt urealistisk. Hvis man dividerer 15.000 kvadratmeter op i 100 mio. kr. får man en kvadratmeterpris på 6600 kr. Det er langt under niveauet for alment boligbyggeri, så det kan man ikke bygge et koncerthus for,« siger Frederik Jensen, der har gennemgået skitserne fra Dansk Erhvervsprojekt A/S og Poul Erik Rinds ansøgning til kommunen.

På den baggrund fastslår han, at prisen på operahuset bliver 227 mio. kr. Dertil kommer køb af en grund på 10.000 kvadratmeter til en forventet pris på 30 mio. kr. Altså en samlet pris på 257 mio. kr.

»Det er et skøn, men jeg tror ikke, at det kan gøres billigere,« siger Frederik Jensen.

I regnestykket har han vurderet, at selve operasalen koster 18.000 kr. pr. kvadratmeter, scenen 15.000 kr., køkkenarealer 18.000 kr., restaurantarealer 15.000 kr., kontor, garderober, værksted m.m. 12.000 kr., parkeringskælder inkl. tilkørselsramper 8000 kr. Dertil kommer der så grundudgifter til fundering, terrænarbejde og tilslutningsafgifter på i alt 15 mio. kr., sceneteknisk udstyr til 15 mio. kr. og omkostninger til forsikringer, tegninger, projektering m.m. på i alt 20 mio. kr.

Poul Erik Rind afviser, at et operahus behøver at blive så dyrt. Han mener bl.a., at kvadratmeterpriserne for opførelse af operahuset er sat alt for højt.

»Det er ikke sådan nogle beløb, vi regner med. Jeg tror, at der er mange steder i landet, hvor man bygger for under 10.000 kr. pr. kvadratmeter,« siger Poul Erik Rind.

Hvor meget bygger du for?

»Det vil jeg ikke fortælle. Det er helt urimeligt, hvis jeg skulle offentliggøre sådanne tal. Man kan da ikke drive en privat forretning og så samtidig fortælle, at man vil sælge et køleskab til 1000 kroner, som har kostet 100 kroner at producere,« siger Poul Erik Rind.I branchen regner man med en forrentning på cirka seks procent om året. Det betyder, at der hvert år skal hives 15,5 mio. kr. hjem i lejeindtægter - altså penge, som Den Jyske Opera og de private virksomheder og restauratører, der skal bo i operahuset, i fællesskab skal betale.

morten.zahle@jp.dk

peter.moeller@jp.dk

louise.wilhelmsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen