Leder: Usportsligt

PÅ DET seneste byrådsmøde resulterede andenbehandlingen af næste års budget som forventet i en hård og uforsonlig debat om budgettets særegne tilblivelse.

Undervejs diskuterede de politiske kombattanter bl. a. begrebet usportslig optræden.

Der er næppe tvivl om, at borgmester Louise Gade (V) føler sig usportsligt og ydmygende behandlet af det aparte flertal bag budgetforliget. På byrådsmødet varslede hun ændringer i byrådets procedure for de kommende års budgetforhandlinger uden dog at komme specifikt ind på hvordan.

Det århusianske budgetforlig har helt åbenlyst sat demokratiets hensigter under pres. Den efterfølgende diskussion om, hvem der optræder usportsligt og hvem ikke, er, ligesom stillingtagen til om den politiske anstændigheds grænse er overskredet, nødvendig, uanset om den måske åbner flere sår, end den heler.

Politikere på alle niveauer lever ofte i deres helt egen verden med egne - uskrevne - regler. Stort set uanset ståsted har politikerne udviklet en kultur, hvor de bl. a. fremelsker en politisk regndans omkring budgetforlig og andre store forlig. Prøveballoner, følere, finter og hemmelige kontakter kulminerer ofte i hektiske natlige maratonmøder.

Alle politikere, også Louise Gade, har ansvar for denne politiske kultur, hvor også personlige relationer spiller en rolle. Politik handler også om god eller dårlig kemi mellem mennesker. At kemien mellem eksempelvis borgmesteren og budgetforligets bagmand, ældrerådmand Niels Erik Eskildsen (SF), ikke har været overstrømmende hjertelig, er nok uden for diskussion. Men mindre kan også gøre det, ældrerådmanden havde i den tidligere byrådsperiode heller ikke noget hjerteligt forhold til den daværende borgmester, som han ofte var i clinch med.

Under andenbehandlingen af budgettet, hvor borgmesterens parti, Venstre, stemte for 133 af budgetforligets 156 punkter, der var til afstemning, tolkede socialrådmand og tidligere borgmester Flemming Knudsen (S) de på forhånd udtalte uenigheder som teatertorden.

»Resultatet af afstemningen viser heldigvis, at vi langt hen ad vejen er enige i det meste,« sagde Flemming Knudsen, der også fornemmede, at det gode samarbejde var genoprettet , både i byråd og magistrat.

Udtalelserne kan kun dække over, at dagsordenen for budgetforliget ikke kun var politisk, men også handlede om hævn og ydmygelse. Og det er usportsligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.