SID frygter at reform rammer ledige

Flere tusinde ledige får mindre uddannelse alene i Århus amt som følge af arbejdsmarkedsreformen. SiD er nervøs for, hvordan det vil gå med uddannelsesindsatsen.

»Regeringens arbejdsmarkedsreform vil ramme de lediges muligheder for at uddanne sig.«

Det mener Christian Aagaard, SiD's uddannelseskonsulent i Århus amt, som på baggrund af reformen har beregnet, at antallet af ledige helårspersoner i uddannelse i amtet vil falde fra 3.500 i år, til 2.700 personer næste år, altså et fald på godt 20 procent.

»Men da antallet af ledige i uddannelse reelt fordeler sig på langt flere end 3.500 personer, idet de færreste ledige får uddannelse i hele år af gangen, vil det betyde, at flere tusinde ledige i amtet får mindre uddannelse som følge af arbejdsmarkedsreformen,« siger Christian Aagaard, der desuden næstformand i Arbejdsmarkedsrådet i Århus.

Beregningerne er lavet på baggrund af Århus Amts andel af den bevilling for år 2003, som regionerne får til blandt andet at købe uddannelse for. Beløbet er næste år på 2,8 milliarder kroner for hele landet.

»I Århus Amt tyder alt på, at der bliver mindre uddannelse til de ledige. Reformen begrænser de lediges uddannelse til to gange seks ugers uddannelse i det første år, de er ledige. Det vil altså sige, at en ledig højst kan få 12 ugers uddannelse det første år. Det vil ramme mange kortuddannede, som måske har brug for noget almen uddannelse, kombineret med noget faglig uddannelse,« siger Christian Aagaard til SiD's Fagbladet.

Han understreger, at problemet er, at der ikke vil være arbejde til folk uden uddannelse, og skulle de alligevel få et arbejde, så vil de ikke kunne fastholde det, hvis ikke de opkvalificeres.

Jan Petersen, arbejdsmarkedspolitisk ordfører for Socialdemokraterne og valgt i Århus Amt, afviser kritikken.

Han peger på, at der i reformen en lagt så meget vægt på uddannelse, som der var politisk mulighed for.

»Jeg er enig med SiD og mange andre om, at uddannelse er vigtigere, end regeringen lagde op til. Derfor har jeg i forbindelse med forhandlingerne prioriteret, at der er platforme for, at der kan finde en uddannelsesindsats sted. Det gælder for eksempel et positivt tilsagn om, at voksenlærlingeordningen kan udvikle sig flot. Det samme gælder dansk-undervisning, som kan sættes i gang fra dag et,« siger Jan Petersen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.