Caféer erstatter værtshusene

Når de lokale bodegaer og beverdinger må dreje nøglen om, bliver den dunkle belysning og den kølige pilsner ofte erstattet af caféens espresso og restaurantens vine.

De klassiske værtshuse i Århus er på retur - caféer og restauranter er på fremmarch.

For folk med et indgående kendskab til byen er den udvikling ganske tydelig.

Senest er den traditionsrige bodega Legionæren på Østbane Torv blevet erstattet af restauranten Den Flyvende Tallerken. Eksempler af den art er der mange af i Århus.

Restaurant Mefisto i Volden var for år tilbage det berygtede værtshus Karrusellen, og skråt over for i Studsgade lå det ligeså berygtede værtshus Øltønden, hvor Café Englen ligger i dag.

Sct. Oluf er blevet til spiserestaurant og City Bar, også i Mejlgade, er blevet til en cocktail bar ved navn Café Loco.

Færre bodegaer

På kun 10 år er der blevet 65 færre bodegaer i Århus, så der i dag kun er 95 tilbage.

Men byens indbyggere har fået flere steder at slukke tørsten og stille sulten. I samme periode er der nemlig dukket 106 flere caféer og restauranter op i bybilledet.

»Folk skal ikke fare rundt i byen for at finde et nyt sted at drikke - der hvor der lå værtshuse tidligere ligger der nu caféer og restauranter. Forbrugsmønstret har ændret sig. Folk i dag gider ikke sidde og hænge på et værtshus hele dagen og drikke hyren op, som man gjorde tidligere. Den type kunde er en uddøende race,« fastslår Carsten Kruuse, informationschef i brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer.

Stamkunderne dør

Ifølge værtshushistoriker Allan Mylius Thomsen hænger værtshusenes nedtur sammen med, at kundegrundlaget simpelthen ikke eksisterer længere. Når stamkunderne dør, dør det klassiske værtshus altså også.

»Arbejderkvartererne er jo væk - de gamle proletarkvarterer har fået en frisering med et kvarterløft. Kundegrundlaget er enten flyttet til forstæderne eller også foretrækker de caféerne. De værtshuse, der stadig eksisterer, må derfor ændre stil, hvis de fortsat skal overleve i fremtiden,« siger Allan Mylius Thomsen.

Carsten Kruuse er enig, og han er ikke begejstret over udviklingen:

»Det er trist, at stamværtshusene ikke er i bybilledet i samme udstrækning som tidligere. For som jeg ser det, så varetager de en enorm social forpligtigelse for mange ensomme mennesker. Hvad skal erstatte det for de mennesker? Det er trist at tænke på,« siger Carsten Kruuse og tilføjer:

"Sams Bar"

»Der er jo lidt "Sams Bar" over et stamværtshus - hygge på måde, som man ikke finder på en café,« mener Carsten Kruuse.

I København er tendensen den samme.

På 10 år er antallet af bodegaer halveret fra 571 i 1992 til 278 i dag. I samme periode er der dukket 406 nye restauranter og caféer op.

thomas.knudsen@m-inmente.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.