Advokat i ny dobbeltrolle

Skarp kritik af den århusianske advokat Jørn Ankær Thomsen, der ved siden af sit formandsjob i Danmarks største investeringsforening Danske Invest, har et privat anpartsselskab, der investerer i børsnoterede værdipapirer for 100 mio. kr.

Århus-advokaten Jørn Ankær Thomsen har store private interesser på aktiemarkedet samtidig med, at han som bestyrelsesformand i Danmarks største investeringsforening, Danske Invest, skal varetage småsparernes interesser.

Ankær Thomsens private spekulationsforretninger foregår i anpartsselskabet Perlusus, som han har ejet i 14 år, og som har investering i udvalgte børsnoterede værdipapirer som sin hovedaktivitet.

Selskabets seneste årsrapporter viser, at der i årene 2000/01 i gennemsnit var investeret knap 100 mio. kr. i værdipapirer.

Tvivl om uafhængighed

Den oplysning får direktøren i Dansk Aktionærforening (DAF), Claus W. Silfverberg, til at tvivle på Jørn Ankær Thomsens uafhængighed i jobbet som Danske Invests førstemand.

»Det er en utidig sammenblanding af interesser. Det er ikke betryggende. Principielt er det forkert, at en bestyrelsesformand for en investeringsforening ikke er underlagt de samme strenge krav som ansatte i banker, der handler med aktier. De må ikke selv købe eller sælge aktier, netop for at sikre sig mod spekulation,« fortæller Claus W. Silfverberg.

Jørn Ankær Thomsen er uenig i kritikken og hævder, at han langt fra er den eneste bestyrelsesformand for en investeringsforening, der investerer i og ejer aktier.

»Jeg har lov til at eje aktier, som alle andre mennesker,« siger han.

Lov om investeringsforeninger forbyder både den daglige ledelse af foreningerne og medarbejdere med ansvar for værdipapirhandel at drive private spekulationsforretninger. Forbuddet omfatter imidlertid ikke foreningernes bestyrelsesmedlemmer.

Savner lovgivning

Alligevel er Ankær Thomsens forklaring ikke god nok, mener Claus W. Silfverberg.

»Han bør gøre op med sig selv, hvad han vil, for han kan ikke gøre begge dele på en gang. I sidste ende bør der lovgivning til på dette område,« siger Claus W. Silfverberg.

Direktør i Danske Invest, den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, støtter Ankær Thomsen.

»Der er stor forskel på at være direktør og have daglig omgang med alle de her ting, og så være bestyrelsesformand, der møder ind til nogle møder en gang i mellem. Ankær Thomsen påvirker ingenting, så jeg kan slet ikke se, hvad forskel det skulle gøre,« siger Carsten Koch.

Jørn Ankær Thomsen er netop blevet genvalgt som formand for endnu en investeringsforening, BG Invest.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen