En indsats for de svageste

De mange frivillige, der hjælper de svageste i samfundet, udfører ifølge borgmester Louise Gade (V) et uvurderligt arbejde. Et arbejde, som kommunen aldrig ville kunne løfte. Et af de steder er værestedet "Parasollen" i Viby, hvor borgmesteren var på besøg i går.

Man hører næsten ikke larmen fra bilerne i krydset midt i Viby. I stedet er det lyden fra klirrende kaffekopper og en solid summen fra de mange borde, der præger rummet.

I det påske-pyntede lokale breder der sig en duft af stegeben, som er dagens ret, og flere af de besøgende kigger utålmodigt op mod køkkenet.

"Parasollen" åbnede i 1994 i et samarbejde mellem Viby Kirke og KFUMs sociale arbejde. Siden dengang har der, ifølge den daglige leder Ingrid Christensen, været rigtig mange solstrålehistorier fra værestedet. Alligevel har det ikke været nok til, at "Parasollen" har fået en overenskomst med kommunen. Det betyder, at "Parasollen" hvert år skal søge om mange af de 1,3 millioner kroner, det koster at drive stedet.

»Det er hårdt, og det er tidskrævende at sende ansøgninger af sted hvert år. Vi står hvert år og mangler cirka 200.000 kroner, som vi søger alverdens fonde og andre steder om at få. Vi har ikke noget imod at søge, men vi føler, at vi skal opfinde de vise ord på ny hvert år for at få penge. Det er hårdt, når man i forvejen har et sted, som skal drives,« fortæller Ingrid Christensen.

Ingrid Christensen mener godt, at kommunen kunne gå ind og give nogle flere penge, uden at "Parasollen" hvert år skal søge om dem.

»Vi har eksisteret i små ni år, og kommunen ved, hvad det er, vi står for. Så det omfattende papirarbejde stresser os. Og jeg er da sikker på, at mange af vores brugere ellers ville sidde nede i lægens venteværelse, hvis ikke vi fandtes. Så på den måde udfører vi jo et stykke godt kommunalt arbejde, og vi letter jo kommunen for en masse byrder og udgifter,« siger Ingrid Christensen.

Imponeret borgmester

Louise Gade (V) var meget imponeret efter besøget i "Parasollen" og havde ikke andet end rosende ord til det, hun havde set.

»De frivillige løfter en opgave, som vi i kommunen slet ikke ville kunne klare. Brugerne af for eksempel "Parasollen" kommer her jo netop ikke som klienter, men som mennesker der skaber netværker og venskaber og på den måde hjælper sig selv og hinanden.«

Men på trods af de gode resultater mener Louise Gade ikke, det er kommunens opgave at finansiere de frivillige steder 100 procent. Hun mener i stedet, at kommunens opgave er at støtte stederne på anden vis.

»Vi skal ikke finansiere de frivillige steder 100 procent. Så binder vi stederne på arme og fødder. Vi skal i stedet støtte det frivillige arbejde ved at give så gode rammer som muligt. Det gør vi bedst ved ikke at bureaukratisere og omklamre tilbuddene.«

Ingrid Christensen er enig med borgmesteren i, at kommunen ikke skal finansiere "Parasollen" og lignende steder 100 procent.

»Der er en masse signalværdi i, at vi er ude og søge penge, og at vi på den måde gør opmærksomme på os selv. Men i forvejen modtager vi jo også penge fra staten og fonde, så der har kommunen ingen udgifter. Så der er lang vej til, at de finansierer os 100 procent,« siger Ingrid Christensen.

rasmus.thomsen@m-inmente.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen