Byens bedste fest

Der er stor europæisk interesse for landets første Recession-festival med alternativ rock og elektronisk musik i Århus. Arrangørerne håber på op mod 4000 gæster og lover et brag af en fest.

Om få dage er der premiere på Nordeuropas største alternative festival for rock og elektronisk musik i Århus. Billetsalget er i fuld gang, og musikelskere fra Paris, Berlin og Amsterdam har sat kurs mod byen.

For en lille gruppe århusianere er ventetiden ulidelig. Nu skal slaget stå. Efter seks måneders forarbejde er de klar til at sætte deres første Recession-festival i søen fra torsdag til lørdag i næste uge.

»Vi har sået et lille frø, passet og plejet det og set det spire, og om få dage folder det sig ud. Det er en utrolig fornemmelse,« siger festivalens koordinator, Jacob Valdemar Jensen.

Sammen med en håndfuld entusiaster fra det århusianske musikmiljø er det lykkedes ham at kapre de helt store bands til den tre dage lange festival i Århus fra torsdag til lørdag. Et af dem er den berømte engelske duo Coldcut, som giver sølle to koncerter i år. Den ene i Los Angeles og den anden i - Århus. Et andet af festivalens hovednavne, Asian Dub Foundation, ventes også at trække mange gæster, og for arrangørerne er festivalprogrammet med sine 60 koncerter lidt af en sejr.

Stolte af programmet

»Vi er meget stolte af programmet. Vi er gået efter bands, der har sat milepæle i musikken og har været til inspiration for hundredvis af andre musikere. Eksempelvis var det Coldcut, der opfandt teknikken med at remixe,« forklarer Jacob Valdemar Jensen.

»Man finder ikke noget bedre sted at holde fest i Århus, de tre dage festivalen står på,« indskyder en anden af bagmændene, Michael Moesmann.

»Det bliver en meget intens festival, fordi den foregår indendørs. Man går rundt med sit festivalarmbånd fra spillested til spillested og får oplevelser, man ikke regnede med.«

Hans festivalkollega Thomas Clausen nikker, for også han glæder sig til at gå rundt mellem spillestederne og opleve, hvordan mange måneders forarbejde spænder af i praksis.

Gik direkte til musikerne

Det er første gang, de er med til at skabe en stor musikfestival, og undervejs er gruppen vokset fra to til syv mand, der har arbejdet fuld tid på at booke bands, finde penge og få det hele til at klappe.

»Alt skal være i orden, og det nytter ikke noget, at det franske band, der bliver fløjet ind for at give koncert i Århus, ender med at skulle overnatte på banegården. Det er vigtigt, at bands og publikum får en god oplevelse, så de får lyst til at være med igen til næste år. Planen er, at Recession skal være en fast tilbagevendende begivenhed i Århus,« siger Jacob Valdemar Jensen.

En af de store udfordringer for arrangørerne har været at få overbevist de eftertragtede bands om, at Recession-festivalen i Århus er det helt rigtige valg frem for at give koncert i New York eller Paris. Det arbejde er ikke blevet lettere af, at de danske bookingbureauer, som normalt står for den slags arbejde, har placeret Recession-folkene langt tilbage i køen i forhold til de mere etablerede spillesteder og festivals i Danmark. Hvad gør man så?

»Vi gik uden om bookingbureauerne og kontaktede selv musikerne og spurgte, om de ville komme og spille i Århus. Det ville de gerne,« siger Jacob Valdemar Jensen med triumf i stemmen.

Avancerede musikerønsker

Siden har det vist sig, at nogle af de eftertragtede bands stiller særlige krav til traktement og opvartning under festivalen. Et band har forlangt at få friske asparges, mens et andet udbeder sig græske cigaretter. Nogle musikere kan ikke døje smør på deres sandwich, mens andre sværger til dyr champagne.

Der er 4300 billetter i omløb, og økonomisk løber festivalen rundt, hvis halvdelen bliver solgt.

Billetterne sælges som partoutkort til en enkelt eller alle tre festivaldage. Som noget nyt er det nu også muligt at komme ind til en enkelt koncert, hvis man ikke har mod på at deltage i resten af festivalen.

Dette er lidt i strid med den oprindelige idé om en festivaloplevelse, men arrangørerne har valgt at bøje sig for den store efterspørgsel på enkeltkoncerter med navne som Düreforsög og Nikolaj Nørlund. En billet til en aften med et af de to bands koster ca. 120 kroner og kan købes på selve aftenen eller på Ebillet.

jonas.langvad@m-inmente.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen