Powerdag med karatehug

Smadr et bræt var en af øvelserne, da 75 studerende forøgte at forøge gennemslagskraften og bearbejde eksamensskrækken til powerdag på Handelshøjskolen.

»Slam,« siger det da den spinkle pige ved siden af mig brager sin hånd igennem det 2,5 cm tykke bræt. Jeg lukker øjnene for at finde det indre fokus, der skal give mig kræfterne til også at klare kampen mod brættet.

Netop at finde sit indre fokus og se udfordringer i stedet for problemer, er hvad aftenens foredrag handler om.

Arrangementet, der lokker med de lovende ord: "Lær at forøge din gennemslagskraft og bearbejde eksamensskræk og stress", er et samarbejde mellem Studenterlauget på Handelshøjskolen og Projekt Fremtidens Fakultet.

Aftenens coach er Klaus Jacobsen fra firmaet "Making A Difference". Han mener, at danskerne ikke er gode nok til at stå ved deres egne kvaliteter.

Jeg er god

»Vi tør ikke sige: Jeg er god, og derfor går der meget tabt. Jeg tror, vi kunne have mange flere store sportsfolk og den slags, hvis folk turde være rigtig gode. Derfor er det, vi laver her i aften, ikke en opsang, men mere et skub i den rigtige retning,« siger han.

I Handelshøjskolens aula er der generte smil og nervøse fnis.

Efter at have hørt Klaus Jacobsen fortælle om, hvad der karakteriserer en person med gennemslagskraft, skal deltagerne nu mingle rundt og præsentere sig for deres medstuderende. Da det er først på aftenen, holder de fleste af deltagerne sig lidt tilbage. Ingen ved rigtigt, hvad arrangementet helt præcist går ud på, og lokalet er fyldt med spændte forventninger.

Vigtig sætning

Blandingen af foredrag og øvelser tvinger deltagerne til at tage aktiv del i arrangementet, og efter at have fortalt i to minutter om sin mest glødende interesse til ikke én, men to ukendte medstuderende, er stemningen blevet mere løs og mindre højtidelig. Det er derfor under stor jubel og megen latter at deltagerne hver især skal messe sætningen: "Jeg er god, jeg er god" højt med Mickey Mouse-stemme.

Den sætning er nemlig vigtig at have på sin nethinde, hver gang man skal udrette noget, man ikke er helt tryg ved, eksempelvis eksamen, fortæller Klaus Jacobsen. Ved ordet eksamen går et gisp igennem salen. Mange af aftenens deltagere lider nemlig af eksamensangst og er mødt op i håb om at få et par hjælpende fif til de skæbnesvangre minutter foran lærer og censor.

Positiv målsætning

»Det er vigtigt at formulere en positiv målsætning. De mennesker, der virkelig har opnået noget stort, har formuleret deres målsætning positivt,« fortæller Klaus Jacobsen.

Deltagerne skal nu selv komme med eksempler på positive eksamensmålsætninger.

»Jeg vil have en god oplevelse ud af mine eksamener« og »Jeg vil vise dem, hvad jeg kan,« er to af budene fra tilskuerpladserne. Klaus Jacobsen nikker, og supplerer med den kendte kliche: Man kan hvad man vil.

»Man kan ændre tilstand på et sekund. Det gælder om at knytte hånden, lukke øjnene og tænke tilbage på en situation, hvor man havde styr på tingene og følte sig på toppen, så har man fundet frem til sit indre fokus, og kan udrette næsten alt,« siger han.

75 træplader ligger og venter på sidste øvelse: Hak et bræt over med de bare næver.

Deltagerne er delt op i to grupper: De, der er nervøse og bange for at slå sine hænder på det hårde bræt, og de, der er kåde og glæder sig til at hamre igennem det ru træ. En inspirerende peptalk og lyden af høj og hidsig popmusik er nok til at få de fleste af deltagerne til at hamre brættet i to dele.

De resterende får hjælp af Klaus Jacobsen til at finde deres indre fokus og forøge deres gennemslagskraft.

Jeg knytter hånden og samler min energi i slaget mod brættet. "Bang" siger det da min hånd rammer brættet, der deler sig i to.

Det kan da kaldes gennemslagskraft.

stud.aarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen