Til kamp mod magtesløsheden

1. maj blev det meste af formiddagen markeret hos fagforeninger og partiforeninger i Århus. Og traditionen tro havde unge som ældre socialdemokrater været tidligt oppe for at komme til morgenkaffe med taler og sang i Aarhus Kongreshus kl. 7.00.

Dagens første taler, Svend Auken, havde valgt at fokusere på magtesløsheden.

»Det er bedre end Juleaften,« konstaterede en glad Birgith Sjøstrand i går morges med noget i øjnene, der såmænd godt kunne ligne julelys.

Og vel var dugene røde og stemningen lettere højstemt, men det var nu ikke "Højt fra Træets Grønne Top", de omkring 300 morgenfriske socialdemokrater sang med på, da partiet for 17. gang holdt 1. majmøde i Aarhussalen.

Med sine 21 år hørte Birgith Sjøstrand - næstformand for DSU i Århus Amt - til blandt de yngste i dagens arrangement, der talte såvel garvede socialdemokrater med furede ansigter som nye og yngre kræfter.

Også en enkelt hvid puddel havde sneget sig med ind over parketgulvet i salen, men den lod sig tilsyneladende hverken gå på af den gjaldrende fællessang eller af de mange og rundhåndede bifald, der akkompagnerede dagens syv talere.

»Det er jo en tradition, der er med til at vise, at der stadig er solidaritet og fællesskab i Danmark,« mente den unge socialdemokrat, som absolut ikke syntes, at den helt traditionelle måde at fejre 1. maj på er spor forældet.

»Det er vigtigt, at vi bevarer en kontakt til historien, og det er fedt, at det ikke kun er de gamle, der kommer.«

Følelse af magtesløshed

Da morgenbrødet kort efter kl. 7.00 var tygget af munden og den første kop kaffe havde smurt stemmebåndene, ledte Klüvers Kvartet kyndigt forsamlingen igennem dagens første fællessang, "Danmark for Folket", og herefter indledte tidligere miljøminister Svend Auken talerækken.

Han havde i år valgt at filosofere lidt over den magtesløshed, som han mener, mange mennesker i Danmark føler i forhold til det politiske liv og de beslutninger, der træffes - eller ikke træffes.

En magtesløshed, som ifølge Auken gør, at mange tænker: "Hvorfor gør man ingenting?".

»I et demokrati kommer magten fra folket. Derfor er det selvfølgelig meget alvorligt, hvis der er en udbredt følelse af magtesløshed,« sagde Svend Auken og tilføjede, at politik for mange efterhånden er reduceret til en tilskuersport, hvor det både er svært at fatte sympati for spillet og for spillerne.

»Hvad nytter det overhovedet at gøre noget? Der bliver alligevel ikke taget hensyn til, hvad vi som borgere mener. Der bliver regeret hen over hovederne på os. Vi kan bare tilpasse os og rette ind - og brokke os over de beslutninger, andre har taget for os.«

Luften klemt ud

Som et eksempel på magtesløsheden nævnte Auken den stigende arbejdsløshed, og han sendte - ikke overraskende - op til flere gange i løbet af talen lidet flatterende hilsener til den borgerlige regering, ikke mindst til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

»Hvorfor gjorde man ikke noget, da man kunne se, at det begyndte at gå den forkerte vej. Hvorfor gjorde Anders Fogh ikke noget i de måneder, Danmark havde formandsskabet,« lød det fra talerstolen.

»Vi er et af de rigeste lande i verden. Hvorfor har vi pludselig ikke råd til noget som helst. Vi har pludselig forvandlet et "hvad kan vi nu gøre" til en diskussion, der ikke handler om hvad - men om: Hvor gør det mindst skade, at vi ikke gør noget. Al luften er klemt ud af Danmark.,« sagde Auken og opfordrede til kamp mod magtesløsheden - blandt andet ved et større folkeligt engagement og en styrkelse af de folkelige organisationer.

Vi vil blande os

Da klapsalverne havde lagt sig, og den sidste tone i "Svantes Lykkelige Dag" var sunget, blev Svend Auken fulgt på talerstolen af byrådsmedlemmerne Jacob B. Johansen og Karen Juul. Herefter talte LO formand Hans Halvorsen, byrådsmedlem Hüseyin Arac og rådmand Flemming Knuden. Inden mødet sluttede efter godt og vel to timer talte formanden for Frit Forum, Jens J. Nielsen.

Hans Halvorsen havde også kærlige hug til den borgerlige regering, og det vakte meget morskab blandt mødedeltagerne, da Halvorsen fortalte om en mail, han havde fået fra Venstres Ungdom.

Mailen ønskede god 1. maj, og med i hilsnen var en opfordring til, at fagbevægelsen blandede sig uden om politik.

En opfordring naturligvis hverken LO formanden eller de fremmødte kunne tage alvorligt.

»Lad os herfra sende den hilsen igen, at vi ikke agter at følge deres opfordring. Vi vil fortsat blande os. Fagligt arbejde forudsætter også politisk arbejde,« fastslog Hans Halvorsen, som også sluttede sin tale med en opfordring:

»Lad os sikre, at den borgerlige regering under Anders Fogh Rasmussens lederskab snarest muligt bliver kastet på historiens losseplads, hvor den hører hjemme.«

jpaarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.