K: Ny misinformation om frit valg fra SF

Ældrerådmand Niels Erik Eskildsen fastholder, at frit leverandørvalg i ældreplejen er en investering på 30 mio. kr. i ingenting, selv om økonomerne er enige om at være uenige i forudsætningerne bag beregningerne.

Ældrerådmand Niels Erik Eskildsen (SF) fortsætter med at vildlede befolkningen om frit valg i ældreplejen, når han i TV2 Østjylland i påskedagene betegner de kommunale omkostninger som en investering på 30 millioner kroner i ingenting.

Det mener den konservative Frederik Gammelgaard, som netop har fået svar fra ældrerådmanden på den forespørgsel, han rejste i forlængelse af TV-indslaget påskedag.

Kalder rådmand illoyal

»Rådmanden fortsætter ufortrødent med at fortælle historier om frit valg, der ikke har hold i virkeligheden, og derfor har Niels Erik Eskildsen et medansvar for den misinformation om ordningen, som befolkningen bliver præsenteret for,« siger Frederik Gammelgaard, der kalder rådmanden illoyal over for det notat, der i marts blev udarbejdet i samarbejde mellem økonomer i Borgmesterens Afdeling og ældreforvaltningen.

Heri konkluderes det dels, at de årlige meromkostninger i ældreplejen gælder både frit valg og regeringens ældrepakke i øvrigt, dels at merudgifterne rent teknisk er umulige at beregne objektivt. Ældreforvaltningens skøn på 30 millioner kroner årligt bygger således på forudsætninger, der såvel politisk som administrativt er rejst tvivl om.

Svar ikke korrekt

Alligevel konkluderer ældrerådmand Niels Erik Eskildsen i indslaget i TV2 Østjylland påskedag om den begrænsede tilmelding til frit valg, at:

»Vi har investeret 30 millioner kroner i ingenting.«

I svaret til Frederik Gammelgaard slås det imidlertid fast, at når det i TV-indslaget oplyses, at frit leverandørvalg indtil videre har kostet 30 millioner kroner, så er det ikke korrekt.

»Startomkostningerne har langt fra haft et niveau, der modsvarer udsagnet om, at det indtil videre har kostet 30 millioner kroner,« skriver rådmanden til Frederik Gammelgaard.

Alligevel fastholder Niels Erik Eskildsen sine udtalelser i TV-indslaget.

»Når man skal forklare sig på TV, så er man nødt til at skære tingene ud i pap og forklare tingene meget enkelt. I den sammenhæng, jeg er blevet spurgt, har jeg svaret korrekt. Det er vores vurdering, at det samlet koster 30 millioner kroner om året at indføre frit valg i ældreplejen,« siger Niels Erik Eskildsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen