Den vanskelige kamp mod arbejdsløshed

I EN KRONIK i Erhvervsbladet 10/11 2003 - "Fra potentielle til reelle akademikerjob" - skriver beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen bl.a., at han har »grund til at tro, at der bliver stadig flere reelle job til akademikere«, og at »udfordringen er at gøre potentielle job til reelle job.«

Nu er de fine teorier røget. På et år er der blevet 34 pct. flere ledige akademikere.

Vi lader tallet stå et øjeblik: 34 pct. svarende 13.500 ledige. Det højeste antal siden 1995.

I Århus Amt har de højtuddannede været ude for en stigning i ledigheden på 38 pct. over en periode på to år. Ledighedsprocenten i Århus er den højeste i de 14 arbejdsmarkedsregioner.

Især rammes arkitekterne, der i Århus i december 2003 havde en ledighed på 20,8 pct., den næsthøjeste i landet. På landsplan er den "kun" 14,6 pct., men for nyuddannede hele 54,8 pct.

Da Århus er en universitetsby, vil mange højtuddannede være tvunget til at søge job i andre egne af landet. Det er et ekstra problem, da især arkitekter er relativt uvillige til at flytte (Kilde: Akademikernes Centralorganisation (AC), november 2003).

Mange advarsler

Det har dog ikke skortet på advarsler, og som ministeren har bemærket: »Det varer nogle måneder endnu, før konjunkturerne vender.«

Derfor har han indkaldt til møde med AC 4/2. Næsten på årsdagen for deres forrige møde 26/2 2003, da der blev taget initiativ til en nødplan med fire punkter:  • Udbredelse af erhvervs-ph.d.-initiativet
  • Forbedret ordning for erhvervsinnovatører
  • Nye initiativer til fremme af jobtræning og løntilskud og privat jobservice for ledige akademikere


Jeg har ikke kendskab til, hvad der skete med denne nødplan, men man kan da frygte for, hvilken ny nødplan der nu skal gro frem.

Det skulle jo nødig blive en udgave af Lille Palles sang Hængepilen, »der er så ked af, den hænger ned'a.«

Jorden skal gødes med ideer, der kan hindre dette spild af Danmarks eneste råstof, viden. Et forslag fra AC er genoplivning af den såkaldte isbryderordning fra 1990'erne, da mindre virksomheder uden tradition for akademikere kunne få løntilskud. Ordningen blev brugt i perioden 1994-96 og fik 1700 ledige ud på arbejdsmarkedet. 90 pct. fik efterfølgende arbejde.

AC mener dog, det er vigtigt, at ordningen indeholder et uddannelseselement, så den ledige fastholder og udvikler sine kompetencer. Det er rimeligt nok med tanke på den billige arbejdskraft og på, og at viden er det, vi skal konkurrere på i den globaliserede verden, hvor stadig flere arbejdspladser flyttes til mindre løntunge områder i Østeuropa og Asien.

En isbryderordning kan skaffe potentielle job, men nu er is jo noget, der kan smelte, og denne ordning kan ikke stå alene.

Et problem for AF

Arbejdsformidlingen (AF) har haft problemer med formidlingen af job til akademikere, og fra 1. marts er opgaven lagt ud til private aktører. 66 aktører har budt på opgaven, også akademikernes egne organisationer. Tidligere erfaringer med private aktører har afsløret brådne kar, fordi aktørerne ikke tidligere har været underlagt direkte styring eller kontrol og er resultataflønnede.

Måske er de derfor mere interesserede i det økonomiske udbytte end i at hjælpe med at finde den direkte vej tilbage til arbejdsmarkedet. Det er et problem, som nok har afholdt seriøse aktører fra at byde ind.

Lad os finde de potentielle muligheder og få bekæmpet denne stigende arbejdsløshed, både blandt akademikere og andre ledige. Vi må ikke ende i en religionskrig og en noget-for-noget politik om, hvis akademikerne skal have 50 mio. kr. i hjælp, skal de 170.000 andre ledige have 150 mio. kr.

Dette politiske spil har kun en taber - de ledige.

Lad os støtte en beskæftigelsesminister, der i de seneste dage har vist vilje og initiativ med støtte til akademikerne, hjælp til Nordjylland og ophævelsen af kvoteordning på uddannelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.