Forenkling af det sociale område
JEG HAR med nogen undren kunnet konstatere, at repræsentanter fra forskellige handicaporganisationer ønsker, at de nye regioner skal overtage amtets opgaver på det sociale område.
Det gav de udtryk for på et møde afholdt af Århus Amt 30. marts i Hammel. DSI's repræsentant fandt, at der er opgaver på handicapområdet, der kræver store enheder og særlig faglig ekspertise. Autismeforeningens repræsentant advarede imod at flytte erfaringer og viden fra amterne og ud i kommunerne, da selv større kommuner ikke forventes at have kvalitative ressourcer til at varetage opgaverne på en ansvarlig måde.
Dertil må jeg sige, at ved at flytte ansvaret for de amtskommunale opgaver på det sociale område til nye og større kommuner kan vi give de forskellige handicapgrupper et langt mere sammenhængende tilbud.
Kommunerne løser i forvejen en lang række opgaver på det sociale område, og en samling af opgaverne vil betyde, at man undgår mange af de snitfladeproblemer, der i dag præger området. Det vil samtidig betyde mindre bureaukrati, fordi vi i dag spilder mange ressourcer på at skrive og sende notater og ansøgninger mellem kommunen og amtet.
Faglig ekspertise forsvinder ikke
For de handicappede vil det blive nemmere at overskue, hvor de skal henvende sig og finde ud af, hvad de har ret og pligt til. De vil heller ikke som i dag være afhængige af, at de forskellige myndigheder er gode til at få afklaret, hvordan den enkeltes problem skal løses. Det vil også være langt enklere løbende at justere tilbuddene efter de forskellige handicapgruppers aktuelle behov, når der ikke er flere myndigheder, der skal involveres. Visitationssystemet kan endvidere forenkles og gøres langt mere overskueligt for de handicappede.
Endelig forstår jeg ikke bekymringen hos flere handicapgrupper for, at kommunerne ikke vil have den faglige ekspertise, der skal til for at løse opgaverne.
Den faglige ekspertise er i dag i vidt omfang placeret i specialinstitutioner, og det vil der ikke blive ændret ved, selv om kommunerne overtager ansvaret for de pågældende institutioner. Det er selvfølgelig ikke alle kommuner, der skal have alle typer specialinstitutioner, men det vil blive løst ved, at mindre kommuner kan indgå aftaler om levering af ydelser med større kommuner.