AGF-koncern i fremtidsperspektiv

Genforhandling af samarbejdsaftaler og en tydeligere forretningsprofil kan gøre Atletion til et overskudsforetagende.

Meget a propos kommer FC København på besøg i Århus bare to dage efter meddelelsen om, at Århus Kommune har prioriteret konstellationen AGF/Århus GF højst som den fremtidige driftsherre af Atletion.

FCK-formanden Flemming Østergaard var som bekendt interesseret i driften af Atletion, men trak følehornene til sig efter det, han sikkert selv vil kalde for en kølig vurdering af de forretningsmæssige muligheder.

Paradoksalt nok er AGF's kamp mod FCK i dag en af den slags tilbagevendende begivenheder, der gør det attraktivt at være driftsherre på Atletion generelt, men Århus Stadion specielt.

Det ville være en uholdbar situation, hvis FCK kom til Århus for at spille på koncernens anden hjemmebane. For slet ikke at tale om den situation, hvor en sportslig deroute for AGF ville resultere i, at FCK slet ikke skulle til Århus for at spille superligafodbold. Den lunte har Østergaard sikkert også lugtet.

Selv om man i Århus Kommune har været mange år undervejs med den delvise privatisering af det store sportsanlæg (kommunen har finansieret opførelsen for 250 mio. kr., men udliciterer nu driften), ligner de kommende forhandlinger med storbrugerne AGF/ÅGF den eneste rigtige løsning.

Siden 2002 har Fonden Aarhus Idrætspark ganske vist gjort et stort stykke arbejde for at få en fornuftig og rentabel drift i gang på Atletion. Men Fonden er en i luften frit svævende bestyrelse uden nogen som helst forbindelse til storbrugerne af anlægget, så alternativet til AGF/ÅGF burde rent faktisk have været en fortsat kommunal drift.

I den eksisterende aftale mellem kommunen og Fonden har sidstnævnte siden 2002 forpligtet sig til hvert år at betale en forpagtningsafgift på 2,1 mio. kr. Det førte i 2002 til et underskud på 800.000 kr. og et forventet underskud for 2003 på 2,7 mio. kr. (efter et revideret budget).

Hvad AGF/ÅGF har tilbudt Århus Kommune at betale i årlig afgift plus eventuelt overskudsdeling forbliver indtil videre hemmeligheder. Men tallene for den hidtidige drift er bestemt ikke afskrækkende, når potentialet tages i betragtning.

På trods af EM-håndbold og Melodi Grand Prix med mere har Fondens aktivitetsniveau og forretningsmæssige profilering ikke været overvældende.

Hvis AGF/ÅGF formår at stable en professionel organisation med et kapitalstærkt driftsselskab på benene - eventuelt i samarbejde med eksperter inden for eventbranchen - vil der formentlig kunne skabes sorte tal på bundlinjen allerede fra regnskabsåret 2005.

Men det kræver naturligvis en organisation, der er helt uafhængig af den administrative afdeling i AGF, der mildt sagt ikke overbeviser med det ene store millionunderskud efter det andet, finansieret af udlandsdanskeren Kurt Andersen.

AGF og Århus GF står med helt andre muligheder end Fonden for at kunne generere en større omsætning på især restaurantdelen i Atletion.

Faktisk har formanden Svenn Dam tidligere skønnet en mulig meromsætning på 10 mio. kr., hvilket er en ret betydelig procentmæssig fremgang i forhold til den nuværende omsætning på "kun" 25 mio. kr.

Genforhandling

Desuden ligger der en stor potentiel meromsætning på millioner på en genforhandling af Atletions 10-årige samarbejds- og sponsoraftaler, der blev indgået helt tilbage i 1997 - og som af eksperter vurderes som næsten uforskammet favorable for sponsorerne på grund af den lange løbetid.

Som Jyllands-Posten kunne fortælle for nylig har fem store virksomheder sammenlagt samarbejdsaftaler for næsten 10 mio. kr. - vel at mærke over en 10-årig periode, så der ad den vej genereres en indtjening til Atletion på kun én mio. kr. om året.

Her er der virkelig mulighed for at udnytte et stigende marked til nogle bedre aftaler og i flere tilfælde nogle synergieffekter i sammenhæng med sponsorater for både AGF og Århus GF.

Det er værd at lægge mærke til, at hele restaurantdelen i Atletion tegner sig for halvdelen af omsætningen, og alene omsætningen til AGF's kampe skønnes med det budgetterede tilskuertal at beløbe sig til 5-6 mio. kr. på cateringdelen (øl, vand, pølser og is).

Det forestående samarbejde mellem AGF og Århus GF er prisværdigt og fornuftigt, fordi man i al fremtid undgår evighedsdiskussionen omkring brugernes indflydelse og mangel på samme.

Der er heller ikke langt fra det samarbejde og til at slette den lille bolle over A'et i ÅGF, så en decideret fusion gør samarbejdet til en AGF-koncern i lighed med, hvad der foregår i Aalborg omkring AaB.

Drevet forretningsmæssigt professionelt er der potentiale i Århus til en AGF-koncern på tre ben: Fodbold, håndbold og Atletion.

Kun fremtiden kan vise, om parterne formår at løfte opgaven.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.