Tag dog et ansvar

Pårørende til psykisk syge må ofte magtesløse opleve kassetænkning, ansvarsløshed, tværfaglig uvidenhed og manglende beslutningsdygtighed i behandlings-/ forvaltningsleddene.

UNDER OVERSKRIFTEN "Sæt ind mod flere psykisk syge kriminelle" i JP-Århus den 30/3 peger Birthe Skaarup på nødvendigheden af at øge behandlingsindsatsen mod psykisk syge, der bliver voldelige/kriminelle til fare for omgivelserne.

Fint nok at nogen i Folketinget endelig efter utallige år indser nødvendigheden af brugbare "lovlige" rammer, så "fritgående" voldelige psykiatriske elementer kommer i "forvaring".

Hvad er mon årsagen? Er det for at hjælpe den psykisk syge - eller er det for at beskytte almindelige borgere?

Jeg håber da, at det er for at hjælpe den psykisk syge.

Har man skizofreni af den tunge karakter, så går det altså ikke over på et par år! Det er for længst dokumenteret, hvor invaliderende den sygdom er for den ramte og dennes nærmeste pårørende.

Tankevækkende

Jeg vil stærkt anbefale, at De, Birthe Skaarup - når De fremlægger/påpeger problematikken i Folketinget, i forbindelse med gennemgang af den nuværende psykiatrilov - ikke glemmer de ikke-voldelige skizofreni-diagnostiserede personer, der i årevis flagrer rundt i det ene psykotiske dyk efter det andet eller bliver gemt af vejen (hos dyrt betalte plejefamilier) uden stimulering til tilbagevenden til dagligliv.

Hvad med de mange psykisk syge, der indlægges på udenlandske hospitaler (hvoraf flere ligger i ugevis forhutlet uden personligt identitet/ nationalitet) og som efterfølgende transporteres til Danmark, enten via offentlig rejsetransport-fortsikringer, eller også må Udenrigsministeret finde andre muligheder.

Med viden indsamlet indtil d.d. er der hjembragt mellem 800-1000 personer både i år 2002 og i år 2003 - alle med en psykisk sygdom. Ofte bliver disse personer ikke hurtigt nok fulgt op med passende omsorgsbehandling ved hjemkomsten, enten fordi patienten er voksen og må sige nej, til trods for at personen har brug for behandling - eller der er ikke plads til frivillig indlæggelse med efterfølgende/tilstrækkelig behandling.

Et hospitalsophold i Europa på f.eks. to uger kan nemt koste omkring 100.000-150.000 kr. + hjemtransport, og der kan være inkluderet købt prof. ledsager.

Det er ret tankevækkende!

Kassetænkning

For tænk, om disse kroner var sat i vedkommendes ve og vel på dansk jord i forebyggende eller vedligeholdelsesforanstaltninger.

Jeg er blot én blandt mange pårørende, der magtesløs utallige gange har set på, at kassetænkning, ansvarsløshed, tværfaglig uvidenhed og manglende beslutningsdygtighed i behandlings-/forvaltningsleddene er direkte medvirkende til forringede livsvilkår for eksempelvis skizofreniramte ofre og deres pårørende.

Vi er en stor gruppe pårørende med psykisk syge familiemedlemmer, der ikke fremgår i statistikker og dermed er usete.

Hvad vil vi med de alvorligt psykisk syge, der er til fare for sig selv på grund af deres levevis?

Skal vi aflive dem i samme øjeblik, de har fået deres diagnose? Eller vil vi tage et ansvar og turde behandle? Vil statskassen vedblive at betale udenlandske hospitalsophold og hjemtransporter, frem for at påbyde ordentlige hjemlige behandlings- og rehabiliteringstilbud? Hvornår tvinges/forpligtes kommuner og amter til koordinering i behandlingsindsats til gavn for den psykisk syge og pårørende?

Ja, jeg har bemærket, at det er strukturkommissionstid.

Men jeg personligt er stort set ligeglad med, hvem der har behandlingsansvar, bare det bliver placeret og virker til gavn for patienten!

Som det er nu, fungerer det ikke!

Tvangsbehandling

Jeg har sagt det mange gange før, og jeg siger det igen: I nogle tilfælde er det nødvendigt at iværksætte en tvangsbehandling, hvis man vil patienten det godt! Det er nødvendigt med lovmæssige tvangs-/aftalemuligheder både på hospitals- og lokalpsykiatrisk område og iværksat meget tidligt i sygdomsforløbet og på et kompetent niveau!

Mennesker (behandlere såvel som visse pårørende), der ikke tør tage et omsorgs-/behandlingsansvar og vedkende sig det, er til skade for de personer der virkelig har brug for hjælp!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.